Тернополяни не готові відмовитися від святкування 7 січня

Bowl with kutia – traditional Christmas sweet meal in Ukraine, Belarus and Poland, on wooden table, on bright background

Bowl with kutia – traditional Christmas sweet meal in Ukraine, Belarus and Poland, on wooden table, on bright background

Проект TERNOPILTIME

Більшість жителів Тернопільщини святкує Різдво за старим стилем – 7 січня. Загалом краяни нібито не проти відзначення цього великого християнського свята 25-го грудня разом з більшістю країн світу. Проте відмовлятися від традиційного святкування 7-го січня не поспішають.

 

Тернополянка Марія Островська нещодавно повернулася зі Сполучених Штатів Америки. Жінка розповідає: навіть емігранти у цій країні святкують Різдво 25-го грудня. «Мої родичі живуть у різних країнах світу. Всі святкують Різдво тільки 25-го грудня. І коли переїжджаєш до такої країни, відразу переймаєшся їхніми звичаями. Звісно, наші люди звикли, що Різдво – 7-го січня. Тому на цей момент напевно найкраще святкувати двічі».

 

Студентка Марина Поліщук переконана: 7-ме січня – це традиційна дата, яка характерна саме для нашого народу. «В нас Різдво пов’язане з багатьма традиціями, які можна загубити, коли ми перейдемо на 25-те грудня. У Європі під час Різдва більший акцент на знижки і розваги, а у нас все ж таки більше люди думають, щоб зібратися родиною, піти до церкви, разом заколядувати»

 

Церковні ієрархи не проти переходу на Григоріанський календар. Проте вони наголошують: важлива думка громадськості.

 

«Юліанський календар відстає від астрономічного календаря. Церква погоджується перейти на новий астрономічний календар. Але народ не сприймає цього. І в 1920-ті роки Російська Церква перейшла на новий стиль, але народ не прийняв. На Різдво Христове 25 грудня в храмах людей не було, а 7 січня, ніби у будній день – храми повні. Що це означає? Коли Церква побачила, що народ не сприймає, тоді відмовились. А в Грецькій Церкві стався розкол через календар, і він триває досі. Тому якщо питання календаря не викликатиме розділення, якщо люди віруючі це приймуть – то так і буде”. Важливо, щоб питання календаря не викликало розбрату», – відзначив почесний патріарх Української православної церкви Філарет.

Нагадаємо, більшість Православних Церков світу, Католицька і протестантські Церкви святкують Різдво 25 грудня.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

Різдвяні історії: 5 книг для святкового настрою

Наступна стаття

Відтепер сортування побутових відходів у Тернополі – обов’язкове

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.