На Тернопільщині планують зменшити кількість дітей в інтернатних закладах

Через розгалужену мережу закладів інституційного догляду та виховання дітей і недостатньо розвинуту мережу сімейно-орієнтованих, превентивних послуг на рівні громад на Тернопільщині стартує новий проект. Він спрямований на впровадження соціальних послуг, що сприятимуть догляду і вихованню дітей в сімейному або наближеному до сімейного середовищі та мінімізацію потреби в інтернатних закладах. На сьогодні в області функціонує 19 інтернатів, де перебувають 2 тисячі 575 дітей, 94,4% з них мають батьків. 

 

В рамках проекту буде трансформовано не менше шести інтернатних закладів, що дозволить понад 500 дітям отримати досвід сімейного вихованняДеінституціоналізація інтернатних закладів дозволить перерозподілити існуючі бюджетні кошти на користь конкретної дитини, збільшивши фінансування її потреб. 

 

Система захисту дітей повинна працювати так, щоб сім’ї з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, змогли отримувати допомогу, підтримку, соціальні послуги за місцем проживання, без направлення дітей в інтернатний заклад. Враховуючи, що на Тернопільщині є досить велика кількість сімей, які потребують соціальної підтримки, важливим завданням є розвиток первинних соціальних послуг на рівні об’єднаних територіальних громад.

 

Процедура реформування інтернатних закладів ґрунтуватиметься на тому, що перед прийняттям будь-якого рішення про переміщення дитини проводитися детальна оцінка потреб дитини та її сім’ї. Планування та надання послуг має здійснюватися у середовищі своєї громади, направлення до інтернату повинно бути крайньою мірою та передбачати системні дії щодо повернення дитини у рідну сім’ю або влаштування у сімейну форму виховання.

 

Проект реформування інтернатних закладів для дітей реалізовуватимуть впродовж 2019 – 2020 рків. консорціумом організацій. До його складу входять: Oxford Policy Management Limited (Велика Британія), Міжнародна благодійна організація «Партнерство «Кожній дитині» Україна, COC Кіндердорф Інтернешнл та Український фонд «Благополуччя дітей».

 

 

 

 

Попередня стаття

На Тернопільщині хлопчик у комі через ускладнення кору

Наступна стаття

Тернополяни без спецій і жирів готують екострави (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.