Замість атестації тернопільські вчителі проходитимуть сертифікацію

Сертифікація у перспективі замінить атестацію педагогічних працівників, – повідомляє Міністерство освіти і науки України. Дія сертифікату триватиме  упродовж трьох років і передбачає двадцятивідсоткову надбавку до зарплати. Наразі це стосується вчителів початкових класів.

 

Як розповіла методист Тернопільського центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Надія Гордіюк, сертифікація – триетапний процес, дещо складніший від атестації. Програма складена відповідно професійного стандарту вчителя та відповідає вимогам нової української школи.

 

«Участь у сертифікації можуть взяти всі охочі вчителі початкових класів, які мають стаж від двох років. Ну і той, хто пройде цю сертифікацію, отримає двадцятивідсоткову надбавку до тої зарплати, яку він має. Але загалом процедуру сертифікації ми не можемо назвати легкою. Спочатку експертна комісія оцінює проведення уроків, другий етап – це незалежне оцінювання, яке проводитиме Український центр оцінювання якості освіти. І третій етап – це представлення електронного портфоліо, у якому вчитель показує результати своїх досягнень. Програма сертифікації складена відповідно до професійного стандарту вчителя, а також відповідно до програми підвищення кваліфікації вчителя» .

 

В обласній організації профспілок неоднозначно ставляться до запровадження сертифікації педагогічних працівників. Припускають, що ця процедура може бути складною для деяких педагогів.

 

«Прогнози щодо доцільності запровадження сертифікації поки що робити складно. Дія сертифікату триватиме упродовж трьох років, на цей період передбачена двадцятивідсоткова надбавка до зарплати, потім потрібно сертифікацію проходити по-новому. Наразі сертифікація для вчителів є добровільною, але Міністерство освіти і науки вже заявляє про те, що з часом вона стане обов’язковою та повністю витіснить атестацію педагогічних працівників. Таке положення вже передбачене у законі про освіту, що проходження сертифікації зараховується як атестація педагогічних працівників. Нас хвилює, щоб сертифікація з часом не стала одним із способів маніпуляції заробітною сплатою, тобто не пройшов сертифікацію, маєш мізерну заробітну плату. Також є питання, щоб труднощі з проходженням сертифікації не вплинули на репутацію самого вчителя. Профспілка внесла свої пропозиції та зауваження до проекту положення про сертифікацію, тому ми будемо вимагати змін та доповнень», – каже голова Тернопільської обласної організації працівників профспілки освіти і науки України Людмила Мокей.

 

Додамо, у разі успішної сертифікації надбавка до зарплати становитиме  від 872 до 927 грн, залежно від вчительської категорії. Цього року для проходження сертифікації виділено 1000 місць загалом по Україні, для Тернопільської області передбачено 34 місця.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

У селі на Тернопільщині під час пожежі загинула дитина

Наступна стаття

На Тернопільщині священник нестандартно освятив воду (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.