Релігійні громади на Тернопільщині змушенні перереєструватися

Проект TERNOPILTIME

Закон про обов’язку перереєстрацію усіх релігійних громад ухвалила Верховна Рада України 17-го січня. Законопроект підтримало 229 народних обранців, не голосували депутати з опозиційного блоку та «Відродження».

 

Відповідно до прийнятого закону, упродовж року всі релігійні громади повинні перереєструватися. Загалом в Україні нараховують 36 тисяч релігійних організацій, з них на Тернопільщині – 1833.

 

«Закон поширюється на всі релігійні організації, це стосується не тільки питань щодо утворення Православної церкви України. Закон прийнятий саме на потребу дня оскільки попередня редакція закону чітко не регламентувала, яким чином релігійна громада може змінити свій статус, перейшовши від одного центру до іншого. Новий закон показує шлях, як це можна зробити, регламентує процедуру. Проте поки що невідомо, як саме будуть вирішуватися процедурні питання. Також закон чітко не вказує, чи підписи всіх членів громади потрібно завіряти нотаріально. І ще питання – як правило у більшості церков УПЦ і УГКЦ немає фіксованого членства», – зазначає юрист Іван Мудрий.

 

Інститут релігійної свободи та Рада церков виставили ряд зауважень щодо прийнятого закону.  Одне з них стосується запровадження нової перереєстрації всіх релігійних організацій через вимогу привести їхні статути у відповідність до нового закону впродовж року з моменту набрання ним чинності. Релігієзнавці наголошують: перереєстрція релігійної організації вимагає нотаріального засвідчення кожного з підписів на новій редакції статуту та на протоколі загальних зборів релігійної організації, що передбачає величезні фінансові витрати для віруючих.

 

Новий закон прокоментував архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор. За його словами потреба у такому законі назріла давно.

 

«Станом на сьогоднішній день законодавство України в релігійному полі мали чим змінено з радянських часів. Українська Конституція, єдина Конституція світу, де залишилася радянська норма, що церква відділена від держави; у пострадянських республіках в жодній Конституції такого немає. Саме законодавство, яке стосується свободи віросповідання є дуже недосконалим, зокрема не відрегульовано багато моментів, як важливі питання можуть вирішуватися громадою. Новий закон допомагає громадам розуміти, який саме механізм зміни підпорядкування»

 

Інститут релігійної свободи та Рада церков просять Верховну Раду України врахувати зауваження під час підготовки законопроекту № 4128-д до другого читання. Оскільки його редакція передбачає внесення змін і доповнень.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

У Тернополі засудили чоловіка, який підробляв іноземну валюту

Наступна стаття

22 січня – День Соборності (день Злуки)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.