На Тернопільщині російській церкві належить більше ста громад

Проект TERNOPILTIME

Більше ста релігійних громад на Тернопільщині підпорядковується російській церкві. Про свій перехід до Православної церкви України в цьому році заявило вісім громад, у ще п’яти відбуваються відповідні переговори.

 

Як повідомили в управлінні з питань внутрішньої політики, релігій та національностей, до 2014-го року Московському патріархату на Тернопільщині підпорядковувалося 152 громади. Дотепер їхня кількість значно зменшилася. Релігійні громади переходять з російської церкви до Православної церкви України.

 

«Якщо проаналізувати процес переходів, які відбувалися від 2014-го року, то позиція УПЦ МП була такою, що вони не старалися втримувати чи переконувати людей, для них було лише важливо досягти того, щоб їх не знімали з реєстрації і щоб за ними залишався храм як приміщення. А відповідно до нового закону, самовизначення громади стоїть на першому місці. Щодо кількості громад, які підпорядковуються російській церкві, то їх нині трохи більше ста», – каже архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор.

 

Відповідно до закону, який ухвалила Верховна Рада України 17-го січня цього року, майно залишається за більшою частиною громади, якщо вона при переході розділяється. Також можливий варіант почергового проведення богослужінь.

 

У Тернопільській єпархії російської церкви заявили, що централізовано переходити до Православної церкви України не будуть. До слова, на Вінниччині з підпорядкування Московського патріархату до ПЦУ тільки у цьому році перейшло більше тридцяти релігійних громад. Нагадаємо, 16 грудня 2018-го року, після богослужіння у Спасо-Преображенському кафедральному соборі у Вінниці, митрополит Вінницький і Барський Симеон оголосив про перехід головного православного храму Вінниччини до Православної Церкви України.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

Винні електролінії, тролейбус справний, – офіційна версія загоряння (Відео)

Наступна стаття

Тренувальну базу для бійців КОРД оглянув керівник поліції Тернопільщини (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.