Тернополяни б’ють на сполох, бо у парках зрубують дерева (Відео)

 

Останні зимові дні – гарячі для комунальників. У парку Нацвідродження зрубують дерева. Нині десятки колод лежать на землі, за словами працівників – усе сухостій. Та тернополяни б’ють на сполох, побоюються, що під ніж йдуть і живі насадження.

 

– Он навіть по цих видно, що це нормальні дерева, не сухостій, який потрібно зрубувати, тому дивно, — каже тернополянка Людмила.
– Дуже багато берези, яких пиляли сухі, це однозначно позитивно, стосовно цих по-моєму вони були цілком здорові, — каже тернополянин Володимир.

 

Хвилює тернополян й те, що на кількох квадратних метрах зрізують усі дерева повністю. Мовляв, так чистять місце під ще одну ятку.

– Так як там вище, де ви знаєте, будують нову будівлю, а це територія парку, — каже пані Оксана. Тернополянка Світлана каже, забудовують все більше. А перші ніж зрізати, потрібно насаджувати.

 

В об’єднанні парків твердять, забудовувати не будуть, бо одразу ж садять молоді деревця. Однак таких вдвічі менше. Минулого року зрубали 800, а посадили 400.

 

– Забудови не буде, на ці місця зрубаних дерев будемо насаджувати, плануємо нові зелені насадження. Але коштів дуже мало виділяють на закупівлю зелених насаджень, – розповідає прес-секретар КП «Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» Наталя Мишкун.

 

Нині ж вирубку критикують і в соцмережах. Люди публікують світлини з різних паркових зон Тернополя. Кажуть, нищать парк. З понад сотні опитаних підписників МедіаТОРа 97 % не схвалюють масову вирубку. Комунальники ж божаться, беруться лише за сухі та хворі дерева.

 

– Та вони сухі дерева, ну що ви візьмете з того дерева, от кора вся трухлява і такі всі дерева.

 

Лише цього року такої берези і ялини у парку Національного відродження зрубали півтисячі. Тепер сортують і вивозять деревину. Куди не кажуть.

 

– Складаємо, а куди везуть не знаємо, от йдіть за трактором подивіться.

 

Дрова продають, каже завідувачка парку Галина Гладинюк.

 

– Реалізовуємо для комунальних підприємств і для всіх охочих. Ціна 400 гривень береза твердої породи, 200 гривень м’якої породи, 600 – діловий матеріал, — розповідає завідувач парку Національного відродження Галина Гладинюк.

 

Цієї зими, каже завідувачка, зрубують в десятки більше дерев, бо масово сохнуть. Побоюються, щоб гілки раптом не впали на голови людей.
Вже за місяць в «Об’єднанні парків» обіцяють на зрубані місця посадити тисячу нових саджанців. Обиратимуть стійкіші до хвороб породи — липу клен і граб. У міськраді на їх висадку виділяють 200 тисяч. Та чи приживуться, обіцяти ніхто не береться.

 

Наталя Борсук, Тамара Вощило, у Фокусі дня, МедіаТОР

 

 

Попередня стаття

Україна — не Росія: українці самі обирають президента і закордоном це усвідомлюють, – Анатолій Гриценко (Відео)

Наступна стаття

  Тернопільським «євробляхерам» загрожують штрафи або конфіскація

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.