“На сміттєзвалищі у Плебанівці горить сміття, яке не пройшло переробку”, – місцеві активісти (Відео)

Плебанівське сміттєзвалище неподалік Теребовлі горить уже декілька днів. Вигоріло близько сотика території з відходами. Займання, було настільки складним, що пожежники гасили його кілька годин.

Нині над згарищем – димова завіса, місцями досі горить вогонь. Два трактори розгортають сміття. А запах паленого розносить вітром.

– Якщо вітру немає, то за тим пагорбом село і в кожній хаті цей сморід. Невиносимий сморід і чим більше його рухають, тим задимленість більша, його треба пересипати землею, – житель села Плебанівка Михайло.

Жителі довколишніх сіл на вулиці виходять рідше та щільно зачинять вікна.

– Страшне з того смітника, найбільше ввечері. Вікна закриваємо в хаті, – жителька села Плебанівка Люба.

– Дими, сиво, запах, сморід. Найбільше відчувається зранку, виходимо, то ніби туман такий сивий, – каже жителька села Плебанівка Ірина.

– Дим заносить, не дим, а такий запах, а коли горіло, то сильно було чути. Там треба, щоб порядок був, видите, що робиться по полях, нема ніякого захисту, все розносить по полях, – житель села Плебанівка Степан.

У комплексі зі сміттєзвалищем працює сортувальна лінія. Відходи на поле мають потрапляли лише після перероблення. Та горить щойно привезене сміття. Активісти переконані, непотріб скидають в обхід.

– Це горять тверді побутові відходи, які не пройшли сортувальну лінію, а прямо завезлися на полігон і за допомогою цього трактора посувають яром дальше, – житель села Плебанівка Віталій Яніга.

Терпіти сморід та бездіяльність сміттєпереробного підприємства «ЕкоБалансТер» люди втомились. Кажуть об’єми відходів ростуть, бо непотріб незаконно привозять з інших районів. Це впливає і на якість питної води і кількість гризунів. Тож пішли до місцевих чиновників вимагати посилити контроль за роботою звалища.

– Сміття завозиться не тільки з Теребовлянського району, накопичилася дуже велика кількість сміття, не раз зверталися, ніхто не реагує. Це от підписалися старости навколишніх сіл, ми не раз з’їжджалися, бо це вже не одна біда, – каже староста села Плебанівка Володимир Козак.

Директор підприємства «Катруб» Богдан Буртак говорити на камеру не хоче. З трибуни запевняє, займання – через болото.

– Не кидайте болота і його не буде, бо болото це не відходи. – Так по вашому, що болото горить? – питають люди. – Горить те, що підпалили, – відповідає директор ПП «Катруб» Богдан Буртак.

А сміття з інших регіонів, каже, – заблукало.

– Людина не туди заїхала, куди треба.

Закрити звалище – не вихід. Бо тоді 26 сіл Теребовлянського району очікує сміттєвий колапс. Наразі створили робочу групу, яка наглядатиме за ввозом сміття і пильнуватиме, аби не було підпалів.

Наталя Борсук, Іван Козоріз, У Фокусі дня, МедіаТОР

Попередня стаття

Через ремонт дороги на Бандери затор (Фото)

Наступна стаття

Допоки тернополянка розшукувала неповнолітню доньку, дівчина розважалася з друзями

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.