Картопля в намулі та мертва птиця. Жителям підтоплених районів шукають кошти на компенсацію (Фото)

Розмиті дороги та мости, знищенні посіви, затоплені три десятки будинки та мертві свійські тварини. Від весняної негоди найбільше постраждали три населених пункти краю: Шибалин, Урмань, Літятин. У 220 будинках не було газу через прорив труби. Збитків стільки, що їх досі не порахували.

– Дощ йшов буквально протягом кількох годин, вийшла дуже велика маса води, яка й позатоплювала подвіря. повиходили річки з берегів і нанесли багато шкоди. Постраждали свійська худоба, посаджені городи й будинковолодіння. Тобто шкоди наробило досить. – пояснює причину цього нещастя начальник відділу містобудування, архітектури, ЖКГ та цивільного захисту населення Бережанської РДА Андрій Пилепець,

У селі Шибалин подвір’я сімейства Лабайчук в болоті. Господиня Оксана жаліється: затоплена вся господарка, потонула вся птиця:

– Я побігла там, де качата, так і з босими ногами. А як відкрила двері, то вже тільки все повипливало, – розповідає жінка.

Чоловік господині каже, що втопились 36 качат, й курка і одна качка.

Води було по коліна, пригадує пані Анна із сусіднього села Урмань. На місці маленького місцевого струмка утворився справжній вир. Він ніс дерева, пліт і навіть причіп від трактора та двотонну бочку. Посіви під намулом не видно.

 – Зараз сільські голови складають акти, де прописують конкретно яку шкоду завдано домогосподарству. Все це описують і тоді будуть розглядати й шукати шляхи надання допомоги цим людям, які постраждали від цієї стихії, – каже Андрій Пилепець.

Грошей на відшкодування збитків у місцевих бюджетах немає. Тож районна влада сподівається на допомогу обласної та державної казни.

Синоптики прогнозують потепління вже від завтра.

автор Андріана Худик

 

Попередня стаття

Найшвидший піаніст світу Любомир Мельник дасть концерт у Тернополі (Відео)

Наступна стаття

На Тернопільщині у сітки браконьєра потрапила червонокнижна черепаха (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.