Змінено Закон про видачу Карти поляка

Українці знайомі з Картою Поляка ще з 2008 року. Саме тоді в Польщі прийняли відповідний закон і почали видавати цей документ. Першопочатково Карта поляка була спрямована підтримати громадян Польщі, які перебувають в інших країнах, а також їхніх нащадків. Дотепер Карту поляка могли отримати громадяни з переважно колишніх республік СРСР, тобто з України, Росії та Білорусі, які мають польське коріння і можуть документально це підтвердити, – інформують на порталі vsetutpl.com. Однак у вівторок, 4 червня, Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Карту поляка, що передбачають поширення цього документа на всі країни світу.

Відтепер на Карту поляка зможуть претендувати особи польського походження в усіх країнах світу, а не лише громадяни колишніх республік СРСР. Наявність в особи Карти поляка підтверджує її приналежність до польського народу за межами історичної батьківщини. Раніше її могли отримати особи польського походження, котрі живуть у 15 країнах за східним кордоном Польщі, що виникли або відновилися після розпаду СРСР, і які не визнають подвійного громадянства. Однак відтепер Карту поляка будуть видавати у всіх країнах світу.

Як повідомив глава канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик, “поширення дії Карти поляка на весь світ має служити поверненню поляків до Польщі. За оцінками, у світі живе близько 20 мільйонів поляків, з них близько 1-1,5 мільйона проживає у країнах колишнього Радянського союзу, інші – у країнах Європи та Америки, і поширення дії Карти поляка буде в основному адресоване їм”.

Власне, в самій процедурі отримання Карти поляка нічого не зміниться. Особи, котрі хочуть отримати Карту поляка, мусять документально підтвердити своє польське походження або представити довідку від повноважної польської організації в країні проживання, що підтверджує активну участь в діяльності, спрямованій на підтримку польської мови і культури протягом щонайменше останніх 3 років; володіти польською мовою; орієнтуватися в питаннях культури та історії Польщі та пройти співбесіду із польським консулом.

Попередня стаття

Вночі на Вербицького тернополянці розтрощили автомобіль (Фото)

Наступна стаття

Мікроавтобус з Тернополя потрапив у масштабну ДТП, травмовано 16 людей

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.