Батьки учнів скаржаться на побори у Тернопільському ліцеї №21. У закладі звинувачення відкидають

Побори у Тернопільському ліцеї № 21 – спеціалізованій мистецькій школі імені Ігоря Герети, конфлікт між батьками та керівництвом закладу і неможливість забрати документи – інформація, яку надала мати одного з учнів Надія Прийдун, сколихнула мережу. Необгрунтований збір коштів обурив тернополянку, за перевищення службових повноважень жінка вимагає звільнити директора оствінього закладу. У ліцеї звинуваченні відкидають та запевняють, що діють згідно з законом та рішенням Виконавчого комітету Тернопільської міської ради.

У мережі Фейсбук тернополяни активно обговорюють ситуацію, що склалася у Тернопільському ліцеї №21, а саме – побори. Про те, що з батьків збирають кошти повідомила мати одного з учнів, голова ради школи Надія Прийдун. Жінка написала:

“В Тернопільському ліцеї #21 – спеціалізованій школі мистецтв директор школи звітував про витрати бюджетних коштів і витрати батьківської плати. Звичайно з цією батьківською платою куча питань без відповідей …і що цікаво що Засновник школи та управління освіти і науки “буцім то цього не бачить.”, – написала Надія Прийдун.

Через ситуацію, що склалася, – розповідає тернополянка, – батьки почали забирати зі школи документи. Проте, їх їм не віддають, мотивуючи заборгованістю по оплаті.

“Батьки почали масово забирати документи дітей в інші школи …а їм їх не віддають…бо мають якусь заборгованість по якійсь то оплаті…. Ніяких документів погоджувальних з батьками нема про те що платні класи…програми…уроки…чи школа… Агов Засновники школи….у вас платна школа…чи як? Батьки не можуть документи забрати…бо директор їм говорить що їх діти вчилися мистецькі уроки тому треба платити…”, – пише жінка.

На запитання, куди витрачаються кошти, чіткої відповіді батьки не отримують. Мовляв, зайдіть на сайт закладу і почитайте, – додає Найдія Прийдун.

“Питають батьки на що ті гроші будуть витрачені…за що мають платити…конкретно чекають відповіді…то порадили їх відкрити сайт і прочитати … От ми сайт відкрили і спостерігаємо… дизайн та оформлення приміщень 40000грн….далі штори в актовій залі 27800грн…це за бюджетні гроші…  з батьківських грошей…відрядження /кого? Вчителів) 5100грн та 6342грн або костюми танцювальні 3492грн і ще оренда залу 7500грн… А якщо я не хочу це оплачувати… Якщо я сама костюми сценічні своїм дітям купляю…якщо я сама оплачую поїздку дітей на конкурси…якщо художникам і музикантам нема таких великих витрат як хореографам…. То як?”

Хто має вирішити цей конфлікт – тернополянка не знає, та сподівається, що скоро він закінчиться. Відтак, звертається до представників місцевої влади і контролюючих органів.

“Зверталися неодноразово і до управління освіти і науки Тернопільської міської ради…і звернення писали до Міської ради…і на особистому прийомі Л.О.Бицюри були… Кожен відписує чи говорить по різному… С.В.Надал ви ж голова міської ради…тільки ви зможете ту конфліктну ситуацію врегулювати…звільненням директора школи з її посади за перевищення посадових обов’язків…неетичності в спілкуванні з батьками …” – пише Надія Прийдун. 

Надія Прийдун додає, що на дітей, які залишаться і продовжать навчатися, чекає неприємний «сюpпpиз».:

“Бо всі хто не готовий платити…послали в інші школи…але документи не віддають… А хто залишається…то готують “сюрприз” діти будуть вчитися тільки на окремих уроках…а на інших вчитель має її вигнати додому…або на лавочці потримати…показати і посоромити що батьки не платять…значить така дитина має бути виділена…ображена….і вкінці ще й скажуть що не всю програму виконала тому не буде мати свідоцтва про мистецьку освіту …як діти батьки яких платять…

Жінка вимагає звільнення диpектоpа Теpнопільського ліцею № 21 за пеpевищення посадових обов’язків.

“Порадьте як батькам відстояти інтереси та права своїх дітей? І чи мають право батьки при такій ситуації вимагати звільнення директора школи з її посади…?”, – пише Надія Прийдун.

Ситуацію, що скалалася, журналістам Першого інтернет-телебачення Тернопільщини “МедіаТОР” прокоментувала директор Тернопільського ліцею №21 – спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети Марія Гудима. Посадовець пояснює, діє згідно з законом, жодних порушень немає.

“Стосовно незаконного збору коштів і поборів: якщо Закон України, Постанова Кабміну і рішення Виконкому Тернопільської міської ради – це незаконні рішення, ну то тоді я нічого не розумію. Є рішення Виконавчого комітету Тернопільської міської ради як засновника і я, як керівник, зобов’язана його виконувати. В школі встановлена батьківська плата за додаткові заняття, виходячи з законів і постанов Кабміну.”

Марія Ігорівна запевняє, якщо батьки хочуть забрати документи – жодних перешкод немає. Документи віддають однозначно, але якщо є заборгованість по оплаті за отримані освітні послуги, то батьків про це попереджають:

“Однозначно і інших немає бачень – документи віддаємо. Є в нас, правда, батьки, які рік отримували освітню послугу, але не оплатили за неї. Тепер вирішили піти і не оплачувати. То таких батьків ми попереджаємо про заборгованість, яка може бути стягнена навіть у судовому порядку. Адже періодично заклад перевірятимуть відповідні служби і виникнуть запитання, чому тут і тут не оплачено. Я ж не буду оплачувати з власної кишені кошти за всіх мам. Проте документи ми віддаємо всім, хто з цим питанням звертається.”

Щодо отримання чи неотримання сертифікатку про освіту. Марія Гудима каже, в школі є класи філологічного і мистецького профілів. Діти по закінченню навчання в закладі отримують свідоцтва про середню освіту. Учні, які отримували додаткові платні освітні послуги отримують ще й сертифікати про мистецьку освіту. Тому, батьки мають вибір – хочуть оплачують додаткові заняття, або ж не оплачують і діти навчаються на загальних засадах. Жодної дискримінації немає – батьки мають вибір.

“Якщо дитина навчається в класі з мистецького профілю, то вона буде отримувати ті уроки, які є в навчальному плані мистецького профілю. Діти, батьки яких вирішили для себе, що вони хочуть отримати мистецьку освіту, то для них визначена рішенням Виконкому батьківська плата і в післяобідню пору вони отримуватимуть ще додаткові послуги. Тобто, мистецькі години і в кінці вони отримають ще документ про мистецьку освіту.

Якщо ж батьки вирішують для себе, що не хочуть свідоцтва, а діти навчатимуться тільки в класі з поглибленим вивченням мистецьких дисциплін, батьківську плату не вносять, діти на додаткові заняття не ходять, то вони і свідоцтва не отримують. Як можна видати документ, якщо дитина не вивчила програму. В загальному всі діти отримують свідоцтво про здобуття загальної середньої освіти”, – пояснює Марія Гудима.

Марія Ігорівна додає, будь-які звинувачення мають мати документальні підтвердження. В іншому ж випадку інормацію Надії Прийдун можна трактувати як наклеп, що несе за собою відповідальність.

Попередня стаття

«Хай роблять те, що вміють», – тернополяни про артистів-політиків (Відео)

Наступна стаття

Силовики Тернопільщини звільняли заручника – представника виборчої комісії (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.