«Хай платять за порушення», – тернополяни про закон про державну мову (Відео)

Сьогодні, 16 липня, в Україні набрав чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Він гарантує позиції української мови у державному управлінні, сфері послуг, освіті й медіа. Також передбачає відповідальність посадовців за незнання мови. Втім, ця норма діятиме лише через три роки від дати ухвалення закону. При цьому закон не обмежує приватного спілкування всіма мовами та вільного вживання мов національних меншин.

Усі громадяни України повинні знати державну мову та використовувати її в роботі; для здобуття громадянства, потрібно буде скласти екзамен з української мови; на загальнонаціональних каналах на 90% забезпечуватимуть мовлення українською і на 50% – у газетах, журналах та книгах.

Окрім цього, освіта буде україномовною, а для дорослих запровадять курси української мови. Інтернет-видання та сайти органів влади, онлайн-магазинів будуть мати українські версії, які завантажуватимуться в першу чергу, державною мовою також будуть перекладені інтерфейси програм, мобільних додатків, реклама й вивіски тощо.

За порушення цього Закону передбачений штраф: для посадових осіб – від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 3400 до 6800 грн; для представників ЗМІ, книговидавців та ін. – від 3400 до 5100 грн; для радіо – 8500-10200 грн.

Чи не порушуватимуть політики закон про державну мову − дивіться у проекті «Власне бачення» Першого інтернет-телебачення Тернопільщини «МедіаТОР».

Попередня стаття

Стріляють, щоб захистити: поблизу Тернополя військові навчання (Відео)

Наступна стаття

“Тарас Пастух – захисник. Він знає, який слід залишила війна і як допомогти”, – Тетяна Герасевич

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.