Через паркан – до суду. На Тернопільщині не можуть поділити землю (Відео)

У Ланівцях на Тернопільщині – конфлікт через паркан. Рішення міської ради – демонтувати огорожу біля будинку Оксани Семчик. Їй понад 2 роки не вдається приватизувати землю, бо документів не затверджують. Знести паркан не дає.

Як розповідає жінка, паркан поставила, щоб завадити відходам, які текли до її будинку.

«За 7 метрів до будинку і криниці утримують худобу, тому від сараїв текли відходи життєдіяльності тварин. Санстанція з Кременця підтвердила порушення. Власнику приміщень дали час, щоб усе прибрав. То до нього міська рада не має претензій, а мені сказали паркан забрати», – каже ланівчанка.

Вона  мешкає в будинку, що у 1957 році був військкоматом. До 90-х років його реорганізували в барак, який підлягав знесенню. Тепер будівлю на два господарства розділяє стіна.

Жінка запевняє, що її документи в порядку, але неприватизована земля коло будинку сусіда.

«Два року тому я пішла в міську раду, щоб приватизувати землю. Сусід попросив мене це зробити за дорученням. Він живе в Ужгороді, приїхати не може. Також просив перекрити йому дах, бо протікає, але зайти до хати я не можу. Я зацікавлена в тому, щоб зробити документацію, бо якщо в нього дах дірявий, то і мені затікає», – каже Оксана Семчик.

Вона неодноразово зверталась у міську раду з проханням дати право власності на ділянку. Їй відповіли – можна тільки 3,7 сотих, адже поблизу планують зробити дитячий майданчик, та зобов’язали підготувати документи.

«Розрахунок потреби площі зробив архітектор Кузіна у ТОВ «Містобудівельник» в Тернополі. Як виявилось, для обслуговування будинку, а це подвірʼя, хлів, сарай, квітник, менше 5 сотих надати не мають права, а дають 3,7. Технічну документацію я зробила, але її не хочуть затверджувати», – скаржиться ланівчанка.

Голова Лановецької ради Роман Казновецький не погоджується та вважає дії жінки незаконними: «Це територія міської ради, де стоїть паркан, а пані Оксана самовільно захопила землю. Їй виділили ділянку для обслуговування будинку площею 3,75 сотих, але вона забрала ще 1,5. Ми повідомили в потрібні інспекції та самій порушниці про незаконне будівництво паркану. Комітет вирішив його демонтувати, бо не може бути такого свавілля. Технічної документації у неї нема. Якби документи були, ми б їх затвердили», – каже Роман Казновецький.

Розібрати огорожу міській раді не вдалося – виникла сутичка за участі поліції та працівників комунального господарства. Інцидент зафіксували на відео.

Як каже Оксана Семчик, про рішення демонтажу їй не повідомили, тому викликала поліцію. Щоб оскаржити рішення, подала заяву до суду.

Адвокат позивачки вважає, що демонтувати огорожу без рішення суду можна у тому разі, якщо вона деревʼяна або з металевої сітки, а не капітальна стіна з півметровим фундаментом.

Поки готувалась до суду, Оксані Семчик повідомили про позов на її адресу.

«У мене паркан погнутий і ніхто це пошкодження не компенсує. Натомість звинуватили мене, ще й зобовʼязують відшкодувати судовий збір – 1921 грн. Окрім того, працівник комунгоспу написав заяву за дрібне хуліганство, ніби я його шарпала за одяг, підвищувала голос і поранила мізинця».

У міській раді обіцяють – поки що паркан не забиратимуть, дочекаються рішення суду, який вирішить конфлікт.

 

Попередня стаття

В Кременці пенсіонерка сапою вбила сусідське цуценя

Наступна стаття

«Зеленський, Тимошенко, Смешко», – тернополяни про свій голос на виборах (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.