«Захищає побратимів у судах, тож має бути у парламенті», – адвокатка про Тараса Пастуха (Відео)

В’язниця – за захист держави. Понад дві сотні українських військових нині доводять у судах право на протидію ворогу.  На місцях бою військова прокуратура часто знаходить рештки тіл з кулями, випущеними з українських гвинтівок. Винними у смерті, зазвичай, вважають наших солдатів, яким цю зброю видавали.

– Звинувачують їх за те, що вони захищали свою країну, за те, що вони виконували накази і вбивали свого ворога, – каже народний депутат України Тарас Пастух.

Довести право бійців на постріл у загарбників  в країні, де війні досі не надали офіційного статусу, дуже важко, – каже військовослужбовець, народний депутат Тарас Пастух. За три роки Тарас відвідав понад півсотні судових засідань, подав десятки клопотань, аби взяти побратимів на поруки, та обвинувачені донині під слідством.

– Ми не воювали з якоюсь краденою зброєю, кожна зброя українського військового була закріплена за українським військовим. І, звичайно, що експертиза показує на того, чи іншого нашого військовослужбовця. Його викликають в прокуратуру і запитують: «На підставі чого ти стріляв?», – каже Тарас Пастух.

За вбивство пасажирки авта, що мчало на блокпост і не зупинявся на вимогу, два роки відсидів за ґратами Сергій Колмогоров.  Прикордонник виконав наказ командира: «стріляти на ураження» та українська Феміда вважає, що вбивство – умисне.

З Тарасом Тимофійовичем ми познайомилися, насправді, коли Сергія Колмагорова, це прикордонник якого судом було визнано винуватим  у навмисному вбивстві та присуджено  до 13 років позбавлення волі. І цю справу я взяла на стадії вже інкасаційної інстанції у Вищому суді. На той час, суд з розгляду цивільних та кримінальних  справ, – розповідає адвокат Оксана Муравська.

У листопаді 2017-го Вищий спеціалізований суд скасував рішення про ув’язнення  Колмогорова і звільнив його з-під варти. Сергій повернувся на службу та його справа слухається досі.

Інколи звинувачення, які висувають військовим, настільки надумані, що викликають подив.

 – Двох наших підполковників розвідки судять за вбивство, так зване вбивство мирного артилериста ЛНР. Це в голову нормально не вкладається таке формулювання, але військові прокуратурі вклалося, – каже Тарас Пастух.

Офіцерам-розвідникам загрожувало довічне ув’язнення, якби не резонанс, – розповідає адвокатка Оксана Муравська. Підтримка народного депутата Тараса Пастуху неабияк  виручила.

Оксана Муравська переконана, у парламенті повинні бути люди, готові стати на захист тих, хто ризикує життям заради миру. Тарас Пастух такий.

– Важливо, щоб Тарас Пастух знову обійняв посаду народного депутата з огляду на те, якою проблематикою, якою тематикою він займається і займався всі 5 років, тобто це питання військових,  реформування армії є надзвичайно важливим, і захист прав військових. Буде дуже шкода, якщо Україна втратить такого фахівця, який  зможе належним чином впровадити ті реформи, – зазначила адвоката Оксана Муравська.

Чи працюватиме Тарас Пастух у наступному парламенті залежить від тернополян. Бо саме вони обирають мажоритарника із 163 округу від якого балотується Тарас. Правозахисниця просить голосувати по-совісті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Попередня стаття

Визначено переможця, який здійснюватиме пасажирські перевезення в межах Тернопільської громади

Наступна стаття

На Тернопільщині п’яний водій пропонував патрульним хабара

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.