«Тернополяни з вадами зору не можуть самостійно проголосувати через відсутність додаткового освітлення», – Ольга Мазаєва

Виборчі дільниці Тернопільщини, а їх майже 1200, уже працюють. Щоправда, дві відкрилися із запізненням. Проте зараз усі жителі краю забезпечені можливістю волевиявлення. Наразі значних порушень на дільницях немає. Однак, майже на всіх ДВК відсутнє додаткове освітлення, зазначає Ольга Мазаєва.

«У більшості тернопільських дільниць немає додаткового освітлення. Люди з вадами зору повинні звертатися за допомогою до сторонніх осіб, аби проголосувати. Хоча цього можна було уникнути», – каже громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольга Мазаєва

Відповідно до частини 4 статті 76 цього Закону виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів.

Якщо людина має будь-які порушення – моторики рук або порушення зору, вона має право скористатися допомогою іншого виборця. Дуже часто люди приходять з особою, якій вони довіряють.

Інше право, яке закріплено законодавством, це використання трафаретів шрифтом Брайля для незрячих громадян під час голосування. Але таких трафаретів не було ані на останніх президентських виборах, ані на попередніх. Причини, які називають, зокрема Центральна виборча комісія та інші наші партнерські організації, що ті технології, які існують в Україні щодо друку шрифтом Брайля, не дозволяють виготовити трафарет такого розміру, оскільки бюлетені в Україні надзвичайно довгі.

Попередня стаття

На Тернопільщини дві виборчі дільниці відкрилися невчасно

Наступна стаття

Тернополянин відмовився голосувати на виборах, бо його не зареєстрували кандидатом у депутати

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.