«Ціна правди»: у Тернополі стартує показ фільму про Голодомор (Відео)

Допрем’єрний показ фільму «Ціна правди» про Голодомор відбувся у Тернополі 26 листопада. 

Події стрічки, заснованої на реальних подіях, розгортаються в 1933 році. Радник прем’єр-міністра Великобританії та журналіст Гарет Джонс (Джеймс Нортон) відвідує Москву з наміром взяти інтерв’ю у Сталіна. Там знайомиться з журналісткою Адою Брукс (Ванесса Кірбі). Ризикуючи власним життям та переховуючись від радянських спецслужб Гарет Джонс відвідує Україну. Шокований побаченим, робить репортаж про Голодомор. Гарет стає першим, хто повідомив світові про геноцид в Україні. Ймовірно за цю істину згодом він поплатився життям, – зауважив продюсер зйомок з українського боку Сергій Демидов. Він представив стрічку «Ціна правди» в Тернополі.

Фільм знято за участі Польщі, Великобританії та України – за підтримки Держкіно. Екранізувати історію взялась польська режисерка Аґнєшка Холланд. Стрічку знімали в Польщі та Шотландії Україні – на найбільшій площі Європи у Харкові. За сюжетом дії відбувають в Москві, але там зйомок не було – режисери шукали подібні локації. Перед роботою творці фільму ретельно вивчали побут 1933-х років, аби відтворити сцени максимально реалістично. Найбільше у стрічці британських акторів.

Кастинги до фільму були дуже масштабними. Ми шукали людей з худорлявістю. Відповідно до фото, які отримали з архівів, акторів гримували. Фото надсилали Аґнєшці Холланд. Вона відбирала, хто гратиме у стрічці, – сказав продюсер фільму Сергій Демидов.

У фільмі чітко проведені паралелі: з одного боку – багате життя в Москві, з іншого – голодна смерть в Україні.

Цей фільм важко дивитись. Він вириває з повсякденності. Місцями грубо доносить глядачу вислів: «Смерть однієї людини – трагедія. Смерть мільйонів – статистика. На  екрані цифри оживають і ти зовсім по іншому дивишся на все. Таке кіно – свого роду акт скорботи та вшанування памʼяті. Важливо прийняти та переосмислити погані й добрі сторінки нашої історії. Це дасть можливість для зрілого розвитку країни, – зазначив продюсер фільму Сергій Демидов.

У Тернополі прем’єра фільму «Ціна правди» запланована 28 листопада. Показуватимуть його в «Сінема Сіті».

Попередня стаття

У Тернополі дітям з особливими потребами допоможуть повірити в себе

Наступна стаття

На Тернопільщині розпочався конкурс сімейних будиночків

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.