Новорічні ялинки в Тернополі: де і за скільки купити живу та штучну (Фото)

З 15 грудня в Тернополі офіційно почали продавати ялини та сосни, якими жителі міста прикрашатимуть домівки на зимові свята.

Вантажівку з новорічними деревами журналісти МедіаТОРа помітили вчора, 15 грудня, поблизу ТЦ «Орнава», що на вул. Живова. Ще свіжі новорічні дерева привезли із ДП «Бережанське лісомисливське господарство». Залежно від виду та висоти деревце коштує від 200 до 600 гривень. Покупцям пропонують від невеликих – менше метра, до 5-метрових дерев. За 600 гривень можна придбати ялинку в горщику, аби довше зберігати її вдома або висадити біля будинку.

 У Тернополі легальну торгівлю ялинками було організовано в таких місцях:

– вул. 15 Квітня (біля буд. № 23);

– бульвар С. Петлюри (навпроти магазину «Сільпо»);

– вул. Київська (біля будинку побуту);

– проспект Злуки (біля буд. № 1);

– вул. Максима Кривоноса (навпроти розважального центру «Марципан»);

– вул. Гетьмана І. Мазепи (майданчик біля буд. № 2);

– перехрестя вулиць Миру – Дружби;

– вул. Карпенка (біля магазину «АТБ – маркет»);

– вул. С. Будного (біля магазину «АТБ – маркет»);

– вул. Генерала Шухевича (навпроти буд. № 24);

– проспект Степана Бандери (біля магазину «Орбіта»);

– перехрестя вулиць Лесі Українки – Клима Савури;

– вул. Слівенська (біля магазину «Прогрес»);

– вул. Бродівська (площадка біля верхнього тунелю);

–  (біля ТЦ «Орнава»).

У перший день продажу тернополяни цікавились переважно ялинами, менш популярні сосни, однак відразу їх купувати не поспішали. Не зважаючи на тенденцію купівлі штучних дерев, багато жителів міста планують придбати живі ялини. Кажуть: святковий настрій створює запах хвої.

Тим, хто хоче святкувати без шкоди для природи, на ринках Тернополя пропонують штучні деревця. Найдешевше (70 см) ми знайшли за 210 гривень, найдорожче (2,5 м.) – за 7500 гривень.

Тим, хто все таки вирішить поставити вдома живу ялинку, потрібно перевірити, чи законно її зрубали. Для цього на кожне дерево лісівники клеють етикетки зі штрихкодом. За номером штрихкоду походження дерева визначають на сайті https://open.ukrforest.com/ або через мобільний додаток «yalynka.info».

Про штрафи за самовільну рубку ялинок попереджають охоронні служби. Представники Інспекцій, Національної поліції та держлісохорони виявлятимуть порушників як в лісі, так і на ринках.

Державна екологічна інспекція України повідомляє:

штраф на фізичних осіб в розмірі від 510 до 1020 грн та на посадових осіб – від 2550 до 5100 грн, а також збиток в розмірі 498,47 гривень накладається за кожну незаконну вирубану або пошкоджену до ступеня припинення росту ялинку діаметром до 10 см (згідно з постановою КМУ № 665 від 23.07.2008 за статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені великі штрафні і карні санкції у відповідності до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу – тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510–1700 грн), а ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду – штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700–3655 грн).

 

 

 

 

 

 

 

Попередня стаття

Тернополян запрошують на шоу, занесене до «Книги Рекордів України»

Наступна стаття

Довідку про щеплення тернополяни можуть замовити онлайн

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.