Тернополяни старше 60 років не повинні виходити з дому. Як бути тим, що працюють

Уряд запроваджує більш жорсткі обмежувальні заходи для попередження розповсюдження коронавірусної хвороби.

З 6 квітня люди старше 60 років зобов’язані бути в самоізоляції, їм не рекомендовано виходити з дому.

– В Україні у людей старше 60 років, на жаль, у більшості, є хронічні захворювання, які в разі коронавірусного захворювання часто призводять до несумісних з життям станів. Саме тому було прийнято рішення зобов’язати осіб старшого віку за межі свого житлового будинку/квартири не виходити, щоб унеможливити ризик інфікування», – сказав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Оскільки літні люди перебувають в групі підвищеного ризику, то вони повинні утримуватись від контактів з іншими людьми, крім тих, з якими вони спільно проживають. Самотнім пенсіонерам, про яких немає кому подбати, дозволено: самостійно, в масці та рукавичках, ходити в магазини та аптеки, які знаходяться в радіусі 2 кілометрів від місця її самоізоляції, також можна двічі на день вигулювати домашніх тварин.

– Жителі Тернополя, які проживають самі та перебувають в самоізоляції, можуть звертатися у соцслужби, які працюють спільно з волонтерами. Їм допоможуть купити все необхідне, – зазначила речниця міської ради Мар’яна Зварич.

Контакти організацій, куди можна звернутись, тут.

Стосовно пенсіонерів, що працюють, є виняток: дозволено виходити з дому, якщо вони працюють на об’єктах критичної інфраструктури або стримують поширення інфекції. Тобто у разі службової необхідності.

– Щодо літніх тернополян, які працюють, обмеження не діє. Якщо поліцейські запитають, чому людина на вулиці, вона може показати посвідчення чи інший документ, також підтвердити її місце роботи можна, зателефонувавши туди. Старші люди можуть вийти за продуктами чи в аптеку, згідно постанови Уряду, але в радіусі не більше ніж 2 кілометри від дому. Якщо ж хтось перебуває далі, ніж дозволено, поліція встановлює причини, проводить бесіду, одразу не штрафують. Є різні обставини. Можливо, старенька людина заблукала. Або вирішила побути в самоізоляції в селі, тому їде туди, – розповів речник Нацполіції області Сергій Крета.

На вулиці всі люди, а не лише пенсіонери, повинні мати документи, що посвідчують особу.

– Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину, – йдеться на Урядовому порталі.

Попередня стаття

Відомі тернополянки доставили продуктові набори самотнім літнім людям (Відео)

Наступна стаття

Дружина не пустила додому тернополянина, який повернувся з Польщі (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.