У Підгаєцькому районі поліцейські спіймали палія сухої трави (Відео)

Поліцейські розпочали кримінальне провадження щодо 45-річного жителя села Угринів Підгаєцького району. Чоловіка спіймали на гарячому, коли той умисно палив суху траву. За це він може потрапити у в’язницю на термін до 5 років, – розповів начальник відділу комунікації Нацполіції області Сергій Крета.
Як розповів начальник Підгаєцького відділення поліції Юрій Кунька, 9 квітня вогонь помітили поліцейські під час патрулювання щодо дотримання карантинних заходів. На місці події виявили чоловіка, який саме спалював траву. Близько 11:40 вони зателефонували рятувальникам і почали самостійно гасити загорання. Завдяки злагодженим діям пожежу вдалося швидко ліквідувати та не допустити її розповсюдження на приватні будинки та об’єкти підприємництва, які знаходилося поряд. Вогнем знищено 0,5 га сухої трави, а також частину лісосмуги біля дороги.
Дії зловмисника слідчі кваліфікують за частиною 1 статті 245 ККУ – знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу. Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі.
Упродовж минулих вихідних,12-13 квітня, рятувальники Тернопільського районного відділу УДСНС України в області рятувати від вогню ліс у селі Івачів Долішній, загальною площею 36 гектарів, – повідомила речниця пожежно-рятувальної служби області Ірина Крупа:

– Перше повідомлення про пожежу надійшло 10 квітня о 16 год. 54 хв. – горів ліс на площі 4 гектари. Суха та вітряна погода сприяла швидкому поширенню вогню, під загрозою опинилися житлові будинки та господарські споруди. 15 людей особового складу, 2 спеціальні та 2 службові автомобілі були залучені до гасіння цієї пожежі, також допомагали місцеві мешканці. Пожежу ліквідували 0 20:13. Рятувальники спільно із працівниками поліції, а також староста с. Івачів Долішній та добровольці, жителі села, до півночі прочісували територію лісу, щоб не допустити повторного загорання. Проте наступного ранку, 11 квітня, о 5 год. 24 хв, до рятувальників знову зателефонували, бо в лісі виявили нові осередки горіння. Ліквідували пожежу о 8:7 ранку. Вже за декілька годин, о 12:10 надійшло наступне повідомлення. На той раз знову горіла лісова підстилка окремими осередками. 8 рятувальників, місцеві жителі та староста с. Івачів Долішній, працівники комунгоспу Білецької ОТГ боролися з вогнем близько чотирьох годин. Пожежу ліквідували о 16:50. Гасіння пожежі ускладнювалось через зміну погодних умов, а також у зв’язку з особливостями рельєфу місцевості. Для визначення обставин та причин виникнення пожеж залучалася слідчо-оперативні групи. Встановили, що вогонь розповсюджувався з ділянки, що межує з лісом та поширювався в його глибину. Ймовірною причиною пожежі є порушення правил пожежної безпеки при проведенні благоустрою.

На Тернопільщині з початку року рятувальники ліквідували 804 пожежі в екосистемах, з них 3 поклади торфу, вогонь випалив 757 га землі. Двоє людей загинуло, спалюючи суху траву.
З початку року в області складено 15 адмінпротоколів за вчинення таких правопорушень. З них дев’ять за статтею 77-1 КУпАП (самовільне випалювання рослинності або її залишків) та шість – за статтею 77 КУпАП (порушення вимог пожежної безпеки в лісах).
Також за підпал передпачається адміністративна відповідальність. Верховна Рада на позачерговому пленарному засіданні 13 квітня ухвалила законопроєкт, який передбачає суттєве збільшення штрафів за спалювання сухої трави.
Попередня стаття

Як пофарбувати яйця на Великдень натуральними барвниками (Відео)

Наступна стаття

Українські вчені розробили тест-системи для визначення антитіл до коронавірусу

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.