Як пофарбувати яйця на Великдень натуральними барвниками (Відео)

За допомогою доступних домашніх продуктів та спецій, а головне – безпечних для здоров’я, ви самостійно можете зафарбувати курячі яйця на Великдень.

Світло-коричневий колір – мелена кава

Щоб пофарбувати яйця у натуральний коричневий колір, відваріть їх у 250 мл води з кавовими зернами протягом 5-8 хвилин. Залиште яйця у кавовій воді на кілька годин.

Рожевий колір – буряковий сік

Щоб ваші пасхальні яйця забарвились у яскравий червоний колір – вичавіть сік з буряка або натріть його на грубій тертці та розведіть з невеликою кількістю води. Занурте попередньо зварені яйця у воду з буряковим соком та залиште в каструлі на 3-4 години.

Якщо натертий буряк залити водою, додати 2 столові ложки оцту і кип’ятити 5 хвилин на маленькому вогні, а потім зцідити відвар і занурити в нього варені яйця, отримаєте рожеві крашанки із бузковим відтінком.

Червоний колір – лушпиння цибулі

Для отримання красивого червоного кольору варіть яйця у воді з великою кількістю цибулевого лушпиння та залиште настоятись 2-3 години. Залежно від часу приготування та насиченості відвару отримуємо палітру від золотавого до цегляного, червоного і коричнево-бордового кольорів.

Помаранчевий колір – морквяний сік

Вичавіть сік з моркви, розбавте з водою та варіть яйця у морквяному соку 5-8 хвилин. Для кращого результату залиште яйця у воді на кілька годин.

Зелений колір – шпинатний сік або кропива

Дрібна наріжте листя шпинату та відваріть яйця у воді з зеленню протягом 5-8 хвилин. Виключіть вогонь під каструлею та залиште яйця у воді зі шпинатом на кілька годин.

Фіолетовий колір – синя капуста або фіалки

Щоб отримати красиве фіолетове забарвлення яєць – дрібно насічіть синю капусту, додайте 250 мл води та замочіть попередньо відварені яйця на 3 години. Рекомендують також натирати листям капусти варені яйця. Експериментуйте!

А ще яйця рекомендують замочити у відварі з фіалками.

Темно-синій колір – домашнє вино

Домашнє вино потрібно розвести з водою й залишити яйця фарбуватись на 15 хвилин.

Блакитний колір – червонокачанна капуста

Голівку капусти треба подрібнити, залити водою (0,5 літра), додати 6 столових ложок оцту і дати настоятися 8-10 годин. Процідити настій і опустити в нього щойно зварені яйця. Тримати у настої від 30 хвилин до 3 годин. Під час висихання крашанки на очах міняють колір із бузкового на блакитний.

Жовтий колір – мелена куркума

Яскраве жовте забарвлення яєць можна отримати, якщо відварити їх у куркумі. Додайте у невелику каструлю 250 мл води, куркуму та варіть яйця 5-8 хвилин. Дайте пасхальним яйцям настоятись у воді зі спецією кілька годин. Щоб досягнути жовтого кольору, можна відварити куркуму, паприку й терту моркву в таких пропорціях: 1 пачка паприки; 1 пачка куркуми; 3 морквини; 0,5 літра води.

У відео ви знайдете ще більше ідей для фарбування крашанок природними барвниками.

Яйця треба підготувати до фарбування

Як рекомендує Gazeta.ua, до фарбування яйця потрібно підготувати:

– аби яйця не тріснули під час варіння – дістаньте їх з холодильна за 30 хвилин до варіння або протримайте у холодній воді протягом 15 хвилин;

– перед самим фарбуванням треба добре вимити яйця з милом; для цього варто використати стару зубну щітку;

– після фарбування натріть кожну з крашанок серветкою, просоченою рослинною олією, це надасть глянцевого блиску;

– можна обмотувати яйце рисовими зернятами, стрічками або нитками і тоді опускати у барвник, так крашанки будуть з візерунками.

Фото: pinterest

 

 

Попередня стаття

На Тернопільщині зафіксували 280 випадків інфікування COVID-19

Наступна стаття

У Підгаєцькому районі поліцейські спіймали палія сухої трави (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.