Під замком старенькі й медики. На Тернопільщині спалах коронавірусу в «домі престарілих»

У селі Бариш на Бучаччині спалах коронавірусу – підтверджено 21 випадок. Усі хворі з місцевого відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання («дім престарілих») та місцевої амбулаторії.

Нині «дім престарілих» у Бариші закритий. Вісімнадцять стареньких і вісім працівників (медсестри й санітарки) під замком через спалах Covіd-19. У шести підопічних підтверджений коронавірус. Хворі також одинадцять працівників закладу. Нині повідомили ще про п’ять позитивних результатів.

 

«Такого спалаху не було б, якби одразу зреагували»

Про ситуацію всередині Баришівського відділення стаціонарного догляду розповідають працівники. Свої імена називати не хочуть.

– У центрі протягом двох тижнів була температура в підопічних. Ми звітували про високу температуру зранку і ввечері, та ніхто не звертав уваги й нікого не перевіряли, – розповідає працівниця.

Першою на коронавірус захворіла 90-річна Юлія Проста. Нині вона в інфекційному відділенні Бучацької лікарні. Медсестри кажуть, стареньку ніхто не ізолював. Вона контактувала з усіма навіть після підтвердженого коронавірусу. Засобів захисту в медперсоналу не було.

– Ми не мали жодного захисту, лише одну маску, яку прасували декілька разів за зміну й одні рукавиці, – каже медсестра.

За пенсіонеркою недугу підхопила старша медсестра (нині вона лікується вдома). Тоді й почали перевіряти весь персонал. Сімнадцятого квітня, у п’ятницю, зробили 23 ПЛР-тести. Відтоді восьмеро медичних працівників і 18 стареньких закриті.

– До нас не прийшли результати підтвердження. Ми вже тут марудимося п’ять днів. Нас ніхто нічого не повідомляє, дзвонимо на гарячу лінію, ми не зареєстровані. У нас нічого не робиться, ніхто не кропить, який в нас коронавірус. Немає в селі ніякого поста. А нас тут закрили, ми всі на емоціях, – розповідає медсестра.

Восьмеро працівників (дві медичних сестри, молодша сестра, кухар…) за словами директора, добровільно дали згоду на самоізоляцію. Вони доглядають за старенькими. Каже, мають усе необхідне.

– Ми забезпечили усім необхідним. У нас є 29 сучасних комбінезонів, антисептичні засобами, рукавиці. Люди забезпеченні харчуванням та необхідними медикаментами. Наразі все спокійно, важких хворих немає. У 93-річної жінки вчора була температура 38,5, а нині 36,6, – каже директор Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Бучацького району Андрій Лисий.

Зазначимо, днями у соцмережі тернопільська волонтерка Тетяна Титович опублікувала допис про нестачу медзасобів в Баришівському відділенні стаціонарного догляду, де захворіли люди похилого віку. Разом з волонтерами лікарка Леся Михайлів, яка родом з Бучача, завезли вчора до терцентру захисні костюми, рукавиці, засоби дезінфекції.

Коронавірус в «дім престарілих» принесли місцеві

– Звідки коронавірус у 90-річної старенької, якщо вона нікуди не виходила?

Геріатричний центр знаходиться на одній території з амбулаторією. Місцеві жителі ще до початку спалаху приходили з температурою 38 і навіть 40, розповідають медсестри. Вони, мабуть, й принесли недугу.

 

Вулиці пусті, магазини не працюють

У селі Бариш понад дві тисячі жителів, та на вулицях безлюдно. Магазини зачинені. Люди дотримуються карантинних обмежень.

– Людей не видно, ніхто нікуди не ходить. Магазини повністю зачинені. Проводили дезінфекцію біля церков, магазинів, біля самого геріатричного центру, аптеки. Завтра мають знову обприскувати з пожежною. Але їм не вистачає хімії, щоб обприскувати дороги, то в четвер-п’ятницю нам пообіцяли садовий обприскувач і будуть повністю обробляти вулиці, – розповідає голова сільради Михайло Стасів.

В селі, зізнається голова, присутня паніка. – «Не знаємо, як далі буде. Усі працівники, які захворіли, з різних вулиць, а їх багато в населеному пункті. Людей багато. Яка картина далі невідомо, мазки взяли тільки в медиків, тих, то там проживав і працював, а рідних, близьких ніхто не братиме без клінічних показників».

 

Попередня стаття

Почали ремонтувати вісім кілометрів дороги від Вишнівця до Горинки (Фото)

Наступна стаття

Коронавірус: 36 нових випадків за добу на Тернопільщині, 467 – в Україні

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.