Провалився, а ремонтувати нікому. На Тернопільщині не можуть знайти відповідальних за аварійний міст

У Зборівському районі вантажівка з піском обвалила міст. Аварія трапилась 6 червня у селі Вертелка.

Раніше на місці гідроспоруди працювала ГЕС. Згодом аварійний міст став зручним шляхом для жителів села, зараз він – у плачевному стані. Хто має ремонтувати споруду – сказати важко. Відповідальна Кобзарівська сільська рада, – кажуть в Службі автомобільних доріг, але в селі відхрещуються.

У ДТП винний водій вантажівки

У ДТП визнали винним 26-річного водія автомобіля ЗІЛ-130, бо не врахував дорожньої обстановки. На нього поліцейські склали протокол за статтею 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, автомобільних доріг чи дорожніх споруд).

Відповідальність за це – штраф в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року, – повідомили в відділі комунікації ГУНП області.

За словами місцевих жителів, на виїзді перед селом Кобзарівка є інший міст, у значно кращому стані. Та ним чоловік не скористався. Ймовірно, так хотів скоротити дорогу.

Витягувати вантажівку допомагали рятувальники. Як прокоментувала Суспільному речниця УДСНС області Ірина Крупа, на дамбі під колесами зруйнувалась частина дерев’яного шлюзу, який забезпечував проїзд через річку Серет. Внаслідок аварії розгерметизувалося газове обладнання автомобіля, тому виникла загроза загорання.

Водії звинувачують у недбальстві дорожників

– Я не розумію, в чому вина водія і як він мав оцінити “дорожню обстановку”. На його місці міг би опинитись кожен. І в суді можна оскаржувати водію те, що йому приписують, тому що реально винні ті служби, які відповідають за стан доріг, мостів і інженерних споруд, – написав у коментарі Sasha Poznanskyi.

Є й користувачі соцмережі, які засуджують вчинок водія.

Ситуацію прокоментувала речниця Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Юлія Лебедюк:

– Міст у селі Вертелка ніколи не був на балансі Служби. Ця конструкція – гідроспоруда, тому обслуговувати її має профільне відомство. Ми звертались в Офіс водних ресурсів із запитом, але й у них міст не перебуває на балансі.

«Не маю до цього відношення»

Журналісти МедіаТОРа звернулись до голови Кобзарівської сільської ради Ольги Туткалюк, яка розповіла:

– Це не основна дорога. Міст пролягає шляхом між селами Вертелка і Городище. Всім відомо, що пересуватись транспортом ним небезпечно. За поганих погодних умов там не дуже то і проїдеш. Думаю, водій злегковажив. Мене на місце ДТП навіть не кликали, бо не маю до цього жодного відношення. Споруда на балансі сільської ради не перебуває. Гідроспоруда знаходяться за межами населеного пункту, отже не в компетенції сільської ради була. При приєднанні до ТМТГ на баланс громади не передавалась. Договір оренди на обслуговування гідроспоруд мав би заключатись РДА.

«Не хочуть ремонтувати, то хай визнають безхозним»

– У сільській раді давно знали, що міст аварійний, – розповів головний спеціаліст Управління капітального будівництва Зборівської РДА Микола Олійник. – Кілька років тому вони зверталась із питанням, хто його має ремонтувати. Очевидно, що споруда на балансі сільської ради. Так, через село пролягає дорога місцевого значення, але міст – на їхній вулиці. Можливо, раніше він був колгоспним, а сільська рада не хотіла брати в своє підпорядкування. То хай визнають його безхозним. Як нема власника, нема кому ремонтувати.

Чому водій вантажівки ризикнув поїхати цим шляхом від самого чоловіка дізнатись поки не вдалось. Відомо, що він немісцевий. Не тільки в соцмережах, а й у самому селі не стихають обговорення з приводу аварії. Споруда – в аварійному стані. Можливо, її варто було перекрити взагалі, – кажуть селяни. Залишилось тільки знайти відповідального.

6 червня допомога рятувальників знадобилася у с.Вертелка Зборівського району, щоб витягнути із пастки вантажний…

Опубліковано Управління ДСНС України у Тернопільській області Субота, 6 червня 2020 р.

 

Попередня стаття

У Тернопільській області +11 інфікованих Covid-19

Наступна стаття

На Тернопільщині через сильний град пів села без городини (Фото, відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.