Град знищив городи й сади. На Тернопільщині жителі села виживатимуть без урожаю (Відео)

На Тернопільщині через сильні опади потерпіло село. Градом засипало вулиці, понівечило всю городину, повибивало сади, а через сильний вітер позривало й дахи. Негода наробила шкоди десяткам господарств. Люди в розпачі, праця на городах на марно, чим годувати сім’ї не знають.

Раптова злива з градом застала жителя села Великі Загайці Анатолія надворі. Чоловік, каже, далі двох метрів не бачив. Його побило навіть через светр, тіло в синцях.

– Всього двісті метрів від дому, вів коня, але йти було неможливо, такий град бив. Он лежить досі, вдома аж лопатою відкидали, бо двері не могли відчинити, – каже Анатолій Ткачук.

Град в сім’ї Ткачуків потрощив всі насадження.

– У нас картоплі знищено до 30-ти сотих, люцерни до 25 сотих, вся городина знищена, нема нічого, пшениці 20 чи 30 сотих. Грядкі всі, нема нічого, ви ж бачите, чорне поле, нема нічого, – каже жителька села Великі Загайці Галина Ткачук.

У сусіда Руслана Андрійовича кукурудза в намулі. В багнюці загрузла техніка. Під його хату з полів змило посіви гречки й сої. Купи замерзлого льоду з грязюкою досі стоять у видолинку села.

– Там кукурудза – нема нічого, все занесло, вона вже не вилізе, там люцерка, все забрало, нема нічого. Ще нині зранку граду було по коліна. А ті всі купи з поля нанесло, оце все то є град з землею. Таке нам наробило, – розповідає житель села Великі Загайці Руслан Жомір.

Збитки, які нанесла негода показує й місцевий фермер Ростислав Цебрій. На його господарстві з хліва знесло дах.

– Все зірвало й кинуло на дорогу.

Покрівлю разом з сусідами вдалося вже залагодити. А от що робити з побитими баклажанами, капустою, полуницями чоловік не знає. З понад три сотні саджанців елітних помідорів збереглись одиниці.

– Оце о там в куточку збереглося 5 корчиків чи 2, мали б вже цвісти і мали б бути помідори. Втрачено півроку попередньої роботи й чимало коштів, насіння, дороге, матеріали на теплицю, – каже Ростислав Цебрій.

Загалом дощ з градом побив дерева й людські городи на всій вулиці. Негода охопила й сусіднє село Малі Загайці. Там також знищено посіви, у дірах вікна й вагонка. Сільський голова каже, самих жителів в біді не залишать, разом з комісією обраховуватимуть завдані збитки. Згодом кошти виділять з сільського бюджету, допомогу проситимуть і в районної адміністрації.

– Я сьогодні їздив до Шумська, звертався до голови адміністрації і казав йому, що допомогу, яку може дати сільська рада, дасть, але потрібна підмога ще й районної адміністрації. Найперше допомагатимуть тим, у кого пошкоджені будівлі, а тоді тим, у кого на городах все знищено, – сільський голова Великозагайцівської сільської ради Петро Максим’юк.

Навіть за виділені кошти, кажуть місцеві, не накупишся картоплі. А садити вже пізно. Тож цьогоріч люди виживатимуть без урожаю, а дехто й без  єдиного заробітку.

        

Попередня стаття

Тернопільський осередок партії «Слуга Народу» очолив Володимир Гевко

Наступна стаття

У шести районах Тернопільщини – 36 нових випадків COVID-19

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.