Як отримати допомогу від держави, якщо ви втратили роботу

З початку 2020 року на Тернопільщині понад 20 тисяч людей звернулись у Службу зайнятості в пошуках роботи та оформлення допомоги з безробіття. Лише за час карантину, від березня, це понад 8 тисяч осіб. Хто може претендувати на таку допомогу та як її отримати в умовах карантину, пояснює директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Скільки безробітних у Тернопільській області?

Від початку 2020 року послугами Служби зайнятості скористались більше 33 тисяч жителів Тернопільщини, з них статус безробітного отримали 21,7 тисяч осіб. Це на 20,8 % більше, ніж у той самий період минулого року.

Найбільше людей звернулись у Тернопільський міськрайонний центр зайнятості – 2843, 743 – у Кременецьку райфілію ОЦЗ, 545 – у Чорткові, 525 – у Борщеві та 518 у Гусятині; найменше, 126 осіб – у Монастириськах, 176 – у Підгайцях та 180 – у Шумську.

Як зареєструватись у центрі зайнятості під час карантину?

У період дії карантину тернополяни можуть зареєструватись у центрі зайнятості дистанційно. На час карантину процедуру реєстрації спрощено: не потрібно подавати копій документів – лише дві заяви (Заява про надання/поновлення статусу безробітного та Заява про призначення/поновлення виплати допомоги з безробіття), заповнені власноруч (бланки тут: https://is.gd/6wW4ph та https://is.gd/o8O5Cg).

Ці заяви можна надіслати на е-mail обраного центру зайнятості (зазначивши прізвище, ім’я, по батькові та контактний телефон), або скористатися скринькою для кореспонденції, що є у приміщенні кожного місцевого підрозділу служби зайнятості.

Власники електронного цифрового ключа можуть подати заяви через державний онлайн-сервіс «ДІЯ».

Покрокові інструкції та бланки заяв розміщені на вебсайті (https://ter.dcz.gov.ua/novyna/uvaga-uvaga) та у закріплених дописах на Фейсбук-сторінці.

На який розмір допомоги з безробіття можна розраховувати?

Розмір виплат розраховується індивідуально. Він залежить від страхового стажу людини та її зарплати (стаття 22 закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття»).

Максимальний розмір допомоги з безробіття не може перевищувати 4 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 8788 грн. Мінімальний – 650 грн, який на період дії карантину та впродовж 30 календарних днів після його закінчення збільшено до 1 000 грн.

Скільки часу можна отримувати допомогу з безробіття?

Загальна тривалість виплати допомоги з безробіття не може перевищувати 360 календарних днів, а для осіб пенсійного віку – 720 календарних днів. Громадяни, які були звільнені з останнього місця роботи в період карантину за власним бажанням і стали на облік в ДСЗ, отримують допомогу з безробіття з першого дня набуття статусу безробітного. При цьому загальна тривалість виплат допомоги з безробіття для таких осіб не може перевищувати 270 календарних днів.

Чим загрожує зловживання статусом безробітного?

Державна служба зайнятості звертає увагу громадян України на необхідність добросовісного використання прав і обов’язків, пов’язаних з набуттям статусу безробітного. Непоодинокими є випадки, коли особи реєструються в службі зайнятості як безробітні, проте паралельно отримують дохід. Такі дії обертаються негативними наслідками, передусім, для самих безробітних.

Фото: unsplash

Попередня стаття

У Тернопільській області +11 випадків інфікування вірусом COVID-19

Наступна стаття

На Тернопільщині п’яний водій збив 8-річного хлопчика. Дитина в реанімації

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.