Ціна незалежності: у Тернополі ставлять аудіо-виставу

Молодіжний благодійний театр “Покликання” у зв’язку з карантинними обмеженнями перейшов у формат подкасту. Про особливості цього творчого експерименту розповіла керівниця організації Віра Грабчук.

– Ми почали працювати над новою виставою ще до пандемії, десь із грудня, і нам дуже кортіло показати результат глядачам, – розповідає вона. – Прем’єра мала відбутись у квітні, потім відтермінували до липня. Але оскільки досі не відомо, коли відновляться звичні для нас покази, нам довелося вдатись до формату подкасту.

Незважаючи на таке новаторство, Віра Грабчук налаштована оптимістично. Із усмішкою каже, що її актори мріяли про короткометражку, але оскільки ресурсів на таке задоволення немає, то знайшли компроміс:

– Аудіоряд буде супроводжуватись фотографіями: історичні зображення з мітингів за незалежність в Україні та Латвії і кадри з фотосесії, яку ми провели напередодні.

Оскільки театр – благодійний, грошей бракує і на студію. Звук актори записують самостійно на диктофон телефону, а потім редагують та склеюють записи в онлайн-програмах.

Віра розповідає, що через карантин репетиції благодійного театру відбуваються лише на вулиці. Іноді це ускладнює роботу, а буває, що йде на користь.

– Раніше ми працювали на базі школи №14, але під час канікул і карантину – це неможливо. На свіжому повітрі записувати навіть краще, адже багато сцен потребують живих звуків, таких як шелест вітру чи крик дітей. Проте, звісно, на вулиці є ще й бекграундні шуми, які іноді доводиться перечікувати.

“Як ми руйнували імперію” – вистава про останні роки існування Радянського Союзу та про те, чому його розвал був неминучий. Дії здебільшого відбуваються в кінці 80-их – 90-их рр., коли розпочалась боротьба за незалежність, і частково висвітлюються події Революції Гідності, коли ця боротьба продовжилась.

– Порівнюючи ці часові періоди, бачимо, що насправді проблеми залишились ті самі. Ще стільки всього треба зробити, щоб жити у тій державі, до якої прагнемо, – каже Віра й додає: – Недостатньо лиш раз вибороти незалежність – за неї постійно треба боротись.

Оскільки меседж вистави – важливий, юні актори сподіваються на велике охоплення аудиторії. Зараз Віра Грабчук із подругою Аліною Литвинів, яка планує навчатися на перекладача, готують англійські субтитри для вистави.

– Минулого року я перебувала у США по програмі обміну, – ділиться Віра. – Мої друзі та знайомі з-за океану досі цікавляться творчістю нашого театру, тож англійські субтитри точно будуть доречними. Та й просто хочеться, аби більше людей у світі дізнались про Україну та її шлях до незалежності.

Подкаст буде опублікований на офіційній сторінці молодіжного театру в Ютубі вже зовсім скоро.

Нагадаємо, “Покликання” виникло 2 роки тому. За час свого існування члени молодіжного благодійного театру провели 14 показів та зібрали близько 25-ти тисяч гривень на потреби важкохворих дітей.

Автор: Софія Сукач

Попередня стаття

На Тернопільщині діти самотужки вирощують овочі й знімають про це відео. Блог 2

Наступна стаття

У Ланівцях святкують День міста й Хрещення Русі (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.