Через «війну» між ТОДА та облрадою можуть постраждати школярі Тернопільщини

Через протистояння між обласною радою та облдержадміністрацією школи Тернопільської області можуть не отримати необхідного обладнання, оскільки державна субвенція на ці цілі досі не розподілена, ─ пише Терміново.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявив голова ТОДА Володимир Труш, звинувачуючи у бездіяльності депутатів облради. Він стверджує, що під загрозою зриву і тендери на закупівлю шкільних автобусів.

«Тернопільська обласна рада досі не здійснила перерозподіл освітніх субвенцій, які надійшли з державного бюджету на покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів. Це загрожує тим, що з 1 вересня заклади освіти не отримають необхідного обладнання для педагогічних працівників та меблів для учнів початкових класів. Нерозподіленими залишаються майже 37 мільйонів гривень. Така бездіяльність депутатів може привести до повернення цих коштів до державного бюджету. Більше того, голова обласної ради погрожує органам місцевого самоврядування відповідальністю за вже оголошені тендери на придбання обладнання. Така ж ситуація і з субвенцією для дітей з особливими освітніми потребами. Так, з 1 вересня вчителі не зможуть проводити з дітьми корекційні заняття. Не прийняті обласною радою і трансферти для співфінансування шкільних автобусів, що несе за собою зрив тендерних процедур на закупівлю автобусів. Закликаю депутатів схаменутись, не використовувати добробут дітей у свої політичних іграх і прийняти рішення щодо перерозподілу цих коштів», – написав Труш.

Голова облради Віктор Овчарук відреагував постом у соцмережі. Він звинуватив Труша у бездіяльності та дезінформації громадськості.

«Вчора на своїй офіційній сторінці у Facebook голова Тернопільської ОДА Володимир Труш звинуватив Тернопільську обласну раду у не здійсненні перерозподілу освітніх субвенцій у розмірі майже 37 млн грн. Це кошти, які надійшли з державного бюджету на покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів області, але досі залишаються на рахунках й не можуть використовуватися на місцях. Чому? Пояснюю. Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства сесією Тернопільської обласної ради після відповідного подання Тернопільською обласною державною адміністрацією «Змін до обласного бюджету на 2020 рік». За період з 12 лютого (12 лютого 2020 року вийшла постанова кабміну №105 про надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам, у якій на Тернопільщину передбачено майже 37 млн грн, – прим.) до 7 серпня 2020 року відбулося 5 пленарних засідань сесій обласної ради, однак на жодне з них Тернопільська ОДА не внесла відповідне подання «змін до обласного бюджету»‼

В день проведення сесії Тернопільської обласної ради 6 липня за 20 хвилин до пленарного засідання (!) в канцелярії обласної ради було зареєстроване подання від облдержадміністрації, яке не могло вже бути розглянуте ані на засіданні бюджетної комісії, ані в сесійному режимі. Утім, не зважаючи на це, департамент фінансів Тернопільської ОДА того дня все ж розіслав електронною поштою листа районним радам та об’єднаним територіальним громадам про те, що розподіл субвенції відбувся, чим дезінформував органи місцевого самоврядування щодо їх можливості розпоряджатися даними коштами. Як наслідок – в районах та ОТГ почали оголошувати тендерні процедури, але без наявності відповідних бюджетних асигнувань.

Про що й було попереджено в інформаційному листі, а ніяк не «залякувальному», до органів місцевого самоврядування, підписаному мною, аби унеможливити виникнення тендерної колізії. Але сьогодні, очевидно, голова ТОДА, намагаючись врятувати свою репутацію через неготовність навчальних закладів до нового навчального року шукає винних в особі депутатського корпусу Тернопільської обласної ради. Бо згадали про державну субвенцію на «Нову українську школу» через п’ять місяців своєї бездіяльності. І згадали про це, наголошу, уже менше як за місяць перед початком нового навчального року! Проте, тепер маніпулювати інформацією не вдасться так, як було це в період розпалу пандемії про начебто готовність Монастириської центральної районної лікарні до боротьби з пандемією коронавірусу чи контрольованою ситуацією в Почаївському регіоні.

Тернопільська обласна рада зможе обговорити питання розподілу державних субвенцій і проведення тендерних процедур структурними підрозділами Тернопільської ОДА на черговому пленарному засіданні 11 серпня 2020 року, а також дасть відповідну оцінку маніпуляціям і брехні, яка поширюється з боку посадовців обласної державної адміністрації з відповідним зверненням до центральних органів виконавчої влади. Чекаємо на вчасно подані пропозиції!», – написав Овчарук.

Попередня стаття

Геріатричний центр поблизу Тернополя закрили на карантин через Covid-19

Наступна стаття

У Тернополі дівчина провалилась в яму поблизу каналізаційного колектора

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.