«Збої у роботі держреєстру відтерміновують подачу документів», – правник Володимир Мужевич

Донедавна працював Єдиний державний реєстр (ЄДР) суб’єктів підприємницької діяльності юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та  громадських формувань. З  7 по 16 серпня 2020 року   його роботу зупинили у зв’язку з впровадженням ДП «Національні інформаційні системи» оновленого програмного забезпечення. Про це повідомляли у Мін’юсті. Новий реєстр мав запрацювати 17 серпня, але уже другий тиждень виникають постійні неполадки у його роботі. Він фактично так і не запрацював, каже юрисконсульт  Володимир Мужевич.

 – Дуже поширена проблема з отриманням Витягу. Він необхідний новоствореним суб’єктам господарювання та при зміні місцезнаходження, зміні керівника підприємства, видів діяльності тощо. Без Витягу банк, для прикладу, не проводить платежі, бо відповідні зміни не проведені. А це вже реальні перешкоди у здійсненні підприємницької діяльності. Також є перепони для інвесторів, бо жоден не захоче купувати підприємство (корпоративні  права) чи вкладати гроші, якщо він не зможе оформити потрібних документів, – зазначає правник.

Перехід до оновленого реєстру, вважає Володимир Мужевич, виявився невдалим. Ніхто не проводив семінарів і навчань з державними реєстраторами. Відповідальні працівники, нотаріуси не знають, як з ним працювати. До того ж більше часу затрачатиметься на опрацювання документів.

– Тепер при  прийманні документації скануватимуть всю інформацію, вводитимуть в систему і тільки після цього вручатимуть заявнику  опис.  При виявлені описок чи помилок новий  реєстр даватиме відмову, чого не було при роботі старого реєстру, – каже Володимир Мужевич.

Через неполадки у роботі ЄДР виникає і загроза в успішному проведенні місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Кандидати в депутати можуть не встигнути провести заміну керівного складу чи виключити себе з попередньої політсили. А це може стати підставою для зняття з виборчих перегонів. Тому, за словами Володимира Мужевича, якщо найближчим часом не запрацює реєстр, то це призведе до порушення виборчого права громадян України.

Зазначимо, як повідомив Мін’юст, оновлене програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань введено в промислову експлуатацію з 11 серпня 2020 року. Про його переваги пишуть на офіційному сайті. А на «гарячій лінії» кажуть, що неполадки в роботі, бо «полетів» сервер державної служби статистики України.

Попередня стаття

На Тернопільщині через зливи підтоплено підвали і будівлі (Фото)

Наступна стаття

«У Залізцях люди залишилися без дороги і цю проблему треба вирішувати», – Володимир Болєщук

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.