Одних текст розсмішив, інших засмутив. Як писали радіодиктант на Тернопільщині

Фото: ЗОШ № 3, Тернопіль

У День української писемності та мови, 9 листопада, відбувся ювілейний, ХХ Радіодиктант національної єдності. Традиційно в ефірі Українського радіо подія стартувала о 9:30. Диктант писали наші земляки навіть за кордоном. Долучились і жителі Тернопільської області.

Назва цьогорічного тексту – “Виклики книжкової ери”. Його написав письменник і видавець Іван Малкович, а диктувала акторка Римма Зюбіна.

“У диктанті йшлося, зокрема, про те, що коли Джоан Роулінг написала «Гаррі Поттера», і її серія романів розійшлася 100-мільйонними паперовими накладами, стало більш-менш зрозуміло, що електронні носії, принаймні поки що, не створюють кардинальної загрози паперовим книжкам. Проте з’явилися вони не випадково, а щоб ми в майбутньому змогли забрати улюблені книжки з собою на далекі планети. Але, зрештою, головне – читати, і не так важливо, з яких носіїв”, – йдеться у матеріалі УКРІНФОРМу.

У вишиванках, за партами учні та викладачі писали диктант у Вишнівецькому професійно-технічному училищі. Світлинами поділились на сторінці закладу у Фейсбуці.

“Всеукраїнський диктант національної єдності вийшов далеко за межі нашої держави. Долучилася до акції й українська діаспора у Лондоні. Зокрема, наш земляк із Кривого Козівського району, письменник Yevhen Khmil вважає, що такі акції сприяють вираженню української ідентичності у світовому, зокрема, європейському контексті”, – написала Оксана Данилюк-Цвик.

Фото: Євген Хміль

До акції вперше долучилась тернополянка Тетяна Чубак. “Цього року мрія здійснилась. Це неймовірні емоції. Згадала шкільні роки”, – зазначила жінка.

У тернопільській школі № 3 також приєднались до написання.

“Усі з трепетом у серці очікували початок роботи. До написання диктанту запросили найкращих учнів. Адже це перевірка не тільки знань, а й духовності”, – розповіла директорка школи Руслана Петрокушин.

Фото: ЗОШ № 3, Тернопіль

“Цьогоріч радіодиктант я писала вперше, разом з колегами. Перевіряли також спільно. Труднощів не було, бо дикторка читала текст чітко і виразно. Збило з пантелику те, що ми не знали – писати за старим правописом чи сучасним. А ще інтернет підвів, тому в моєму тексті не вистачає одного речення”, – поділилась враженнями тернопільська журналістка Анастасія Флейтута.

Її колега Зоряна Гарасимів розповіла: “Радіодиктант писала вперше. Незвично було так багато писати, бо звикла до клавіатури і сенсорного екрану. Ручкою хіба що роблю нотатки в блокноті. Зміст мене трохи розсмішив, особливо в моменті: “поки Ілон Маск на пів дорозі до інших світів, паперова книжка у безпеці”.

Фото: ТОДА

Ювілейний диктант писали й працівники тернопільської філії Суспільного, – розповіла його продюсерка Зоряна Биндас.

Фото: Суспільне. Тернопіль

Тернопільський мовознавець Rom Zin розповів, що цікавиться радіодиктантом вже давно, до написання долучається майже щороку. Також радіє, що переможці є серед його земляків. Та зазначає: цьогоріч не обійшлось без казусів, бо не всі слова були прочитані правильно.

Також мовознавець звернув увагу на зміст тексту. Він погодився з літературознавицею Tamara Hundorova, яка зазначила:

“… національний диктант – це не лише граматика, а й актуальне послання до співвітчизників. Про що говорить сьогоднішній диктант? Як на мене, він говорить передусім про вибухову суміш комплексів. Таких, як боязнь цифрової ери, плач за великими тиражами, гра з глобалізацією, соцреалістичний дидактизм і мислення опозиціями типу чорне-біле”.

“Ювілейний Всеукраїнський диктант… і Гаррі Поттер? Від Малковича такого не чекала. Хіба не доволі вже тих потерчат і тієї потеріани? Для мене це принципово. І це в День української мови і писемності… Тоді не дивуйтеся, що українську літературу “викидають” із ЗНО”, – каже тернопільська письменниця і журналістка Валентина Семеняк.

Як зауважили організатори, написати диктант можна і після прямого ефіру, скачавши ролик з диктантом на YouTube.

Час для надсилання готового тексту – астрономічна доба, до 23:59 завтрашнього дня. Текст диктанту оприлюднять на сайті «UA: Українське радіо» 11 листопада об 11:00.

Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть.

Попередня стаття

У ДТП на Тернопільщині загинув чоловік, ще п’ятеро людей травмувались (Фото)

Наступна стаття

Чого очікувати 10 листопада: гороскоп

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.