На Тернопільському ринку зросли ціни на м’ясо. Зокрема за кілограм курячого філе просять майже 96 гривень. Продавці кажуть лише за попередні три тижні ціна зросла на 3 гривні.
– Минулого року в цей період філе коштувало 69 гривень, зараз – 96. Суттєво для покупців ціна підскочила за останні три тижні. На 3 гривні зросла вартість курячого філе. Ціна на стегно, гомілку, крило зросла на 1,50 – 2 гривні. До того ціни піднімалися на 50 копійок, – каже продавець центрального міського ринку пані Марія.
Суттєво зросли ціни на сало. Для цього є декілька причин – збільшився попит та, через Африканську чуму, зменшилося поголів’я свиней.
– Осінню завжди зростають ціни на сало. Бо всі засолюють, є попит. Відтак літом сало коштувало 30 гривень, а зараз 70, – розповідає продавець пан Василь.
Асоціація постачальників торгівельних мереж відмічає, що з початку поточного року подорожчала більше 90% соціальних продуктів харчування.
Дані Державної служби статистики свідчать про те, що за останні вісім місяців відбулось стрімке подорожчання м’яса – на 43%, курячої тушки –31%, сала – 35%, сиру м’якого – 16%, , масла вершкового – 8% тощо.
Більш ніж на 20% подорожчали овочі. З початку року «променем світла в темному царстві» є гречка та яйця, ціна на які зменшилася відповідно на 16% та 15%.