Казахстанки, які проживають в Європі, організували серію мирних мітингів

У Казахстані триває один із найгучніших судових процесів – вирішується доля ексміністра економіки, який побив свою неофіційну дружину Салтанат Нукенову, після чого вона померла.

43-річний колишній міністр національної економіки Куандик Бішимбаєв звинувачується у вбивстві з особливою жорстокістю і катуваннях, а його двоюрідний брат Бахитжан Байжанов – у приховуванні доказів та недонесенні про злочин, розповідають Волинські новини. 

9 листопада 2023 року Бішимбаєв побив 31-річну дівчину, а потім залишив її у VIP-кабінці ресторану, який належав його сім’ї.

Брат Бішимбаєва привіз ліки для вже непритомної Салтанат, але жоден із чоловіків не викликав «швидку».

Жінка, яку ексміністр бив руками й ногами, померла внаслідок закритої черепно-мозкової травми. Водночас політик стверджує, що тяжкі травми вона отримала внаслідок того, що впала і вдарилась головою об унітаз та підлогу.

Ця справа стурбувала громадськість та вкотре привернула увагу до проблеми домашнього насилля і слабкої системи покарань за такі злочини у Казахстані.

8 квітня молоді дівчата, які проживають в Європі, вийшли на демонстрацію, щоб привернути увагу до проблеми сімейно-побутового насилля, яке є частим у їхній країні. Повідомляє Tengri Life.

Мессіна, Італія

Студенти з Італії вийшли на мирний мітинг 6 квітня, вимагаючи криміналізації побутового насильства в Казахстані. Організатор мітингу Сабіна Альдикова пояснила, що на мирну акцію вони вийшли через суд над Бішибаєвим, підозрюваним у вбивстві з особливою жорстокістю дружини Салтанат Нукенової.

“На жаль, як і багатьом дівчатам та жінкам, ця тема мені близька. Мене обурило, що всі про це говорять, але по суті ніхто нічого не робить. І я просто сказала дівчатам: “Давайте організуємо мітинг?” Через 4 дні він відбувся, приєдналися інші міста та країни”, – написала дівчина.

Сабіна відзначає, що сама вона не впоралась би, тому в організації їй допомагала подруга Аліна Кутітару. На початку Аліна звернулася до поліції Італії, щоб отримати дозвіл на проведення акції.

“Вона розповіла всю ситуацію, вони були в шоці, через 30 хвилин написали офіційний дозвіл на проведення мітингу. Після цього феміністська організація зробила нам плакати, ми публікували їх у своїх Instagram-сторінках, назначали час, місце і давали оголошення”, – ділиться вона.

За словами Сабіни, до мирного мітингу приєдналися також студенти СНД. За словами дівчини, в соціальних мережах жінки з усього світу писали слова подяки за організацію мирної демонстрації.

Берлін, Німеччина

Астанчанка Сімбат Серикова проживає в Берліні, проте дівчина уважно слідкує за новинами Казахстану. Як визнала Сімбат, ідея організувати мирну демонстрацію виникла у неї спонтанно. Адже одночасно з судом над Бішимбаєвим, який підозрюється у вбивстві з особливою жорстокістю, в соціальних мережах ставали вірусними історії казахстанок, які стикнулися з насиллям у сім’ї, несправедливістю на роботі, відсутністю почуття безпеки в суспільстві.

Ці історії підштовхнуло Сімбат та її друзів виразити підтримку жінкам Казахстану та організувати в знак солідарності  мирну акцію.

“Зараз я проживаю за кордоном, у мене не так багато можливостей якось вплинути на ситуацію. Активності в соціальних мережах я вважаю недостатніми, тож і прийшла в голову організувати мирну акцію та закликати співвітчизників, що проживають в Берліні, приєднатися до неї. В Німеччині для цього потрібно своєчасно повідомити поліцію та узгодити місце і час її проведення”, – зазначила Сімбат.

Фото: Марія Коба

Попередня стаття

У Тернополі виступить співак CHEEV: гостей чекає оновлена програма та всім відомі хіти

Наступна стаття

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про допомогу Україні

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.