Відтепер тернопільські учні можуть зазирнути в космос (Відео)


Зоряне небо через об’єктив потужного телескопа. У Лозівській опорній школі Байковецької громади відкрили першу шкільну сільську обсерваторію.
Десятирічний Богданчик вміло вправляється зі старим телескопом. Каже: то основне його захоплення. Досі спостерігав лише за сузір’ями, і мріяв побачити планети. Тож щойно привезеному приладу радіє найбільше.
– Цей телескоп потужний можна в ньому побачити сонце, але я не бачив в ньому інших планет, то я побачу он в тамтому великому телескопі, – учень 4 класу Лозівської опорної школи Богдан Антощишин.
Дитячу радість розуміє підприємець Сергій Вербицький. Чоловік змалку розгадував таємниці зоряного неба на власноруч зробленому телескопі. Пам’ятає, як тішився першим відкриттям. Сьогодні він проектує потужні прилади й знає, яку користь вони приносять таким же дослідникам Всесвіту.
– Дитині цікаво все подивитися самій. Коли власноруч наведе телескоп, власноруч знайде об’єкт – буде величезна радість. Якби я мав в дитинстві такий телескоп, я не знаю, – сміється конструктор телескопів Сергій Вербицький.
Сучасна техніка дозволяє вивчати астрономію по-іншому. Завдяки програмам на гаджетах та спеціальним пристроям охочих пізнавати небесні тіла чимало.
Потужний телескоп для Лозівської опорної школи купили американські спонсори. У приладдя для пізнання небесних світил вклали понад сто тисяч гривень.
– У рамках цього проекту ми закупили телескоп і планетарій. Цей проект виконується на умовах співфінансування від громади. Ми виділяємо 10 тисяч доларів на цей проект, але просимо не менше тридцяти відсотків від громади, – зазначила заступник директора програми USAID DOBRE Юлія Єсмуханова.
У школі вже організували астрономічні гуртки. Вивчити космос глибше допоможуть науковців. Вчителі впевнені, на такій базі зможуть підготувати майбутніх астрономів.
Незабаром на подвір’ї навчального закладу запрацює обсерваторія. Черга до зоряної лабораторії буде більшою, ніж за комп’ютери, прогнозують педагоги. Роздивитись космічне небо запрошуватимуть і учнів з інших шкіл.

Попередня стаття

Перевірити знання тернопільські школярі зможуть у пробному ЗНО

Наступна стаття

У Тернополі з магазину викрали пальто вартістю 8 тисяч гривень (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.