Завдяки ІТП тернополяни суттєво зекономили на опаленні

Майже двісті індивідуальних теплових пунктів встановлено у тернопільських багатоповерхівках, – повідомив головний інженер КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Віталій Грубенюк. Мешканцям таких будинків вдалося заощадити майже двісті тисяч гривень упродовж опалювального періоду.

 

«Економити можна декількома шляхами, перший – термомодернізація багатоквартирних будинків. Щоб тепло не тікало на вулицю, потрібно утеплити сам будинок. Хоча навіть саме утеплення нічого не значить, якщо не буде встановлений індивідуальний тепловий пункт. У Тернополі наразі встановлено майже 200 ІТП, деякі з них проходять пусконалагоджувальні роботи. В одному будинку, де ІТП працює вже два роки, за останні п’ять місяців мешканці зекономили майже двісті тисяч гривень. Тобто ці кошти можна зекономити за рахунок того, що стоїть ІТП, і ці кошти можна вкласти в утеплення будинку. Тоді тепло не буде втікати через стіни і співвласники зможуть ще більше економити. ІТП не постачає більше тепла, а регулює теплоносій відповідно до погодних умов. Щоб ІТП давав ефект має бути мінімум співвласників з індивідуальним опаленням», – каже голова ГО «Рада голів ОСББ м. Тернополя» Сергій Лупак.

 

Власники квартир з індивідуальним опаленням доплачуватимуть за тепло від транзитних стояків, а також за обігрів місць загального користування. Ймовірно, нововведення запрацюють уже з наступного опалювального періоду, – додає Сергій Лупак.

 

«Затверджена методика розподілу за транзитні стояки. Кожен співвласник, через приміщення якого проходять транзиті стояки, буде доплачувати за них. Це нормальна практика, оскільки людина фактично гріється за рахунок тих транзитних стояків. Ймовірно будуть встановлені понижувальні коефіцієнти для кімнат кутових, але ці питання вже будуть вирішуватися на загальних зборах».

 

Додамо, нові державні будівельні норми не передбачають індивідуального опалення у квартирах. Діятиме централізований обігрів багатоповерхівки, при цьому теплопостачання регулюватимуть спеціальним обладнанням, а також передбачена термомодернізація.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

Тернополянка плете великодні кошики з паперової лози (Відео)

Наступна стаття

25 квітня – Міжнародний День ДНК

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.