За незнання української мови чиновників штрафуватимуть

Сьогодні Верховна Рада прийняла закон про функціонування української мови як державної. На ранковому засіданні нардепи розглянули останні 17 із 2085 поправок. В результаті законопроект підтримали 278 голосами.

Закон передбачає, що єдиною державною мовою є українська. Нею повинні розмовляти всі високопосадовці, судді, адвокати, керівники вишів, медичні працівники, військові. Володіти державною має кожен громадянин України. Не поширюється закон лише на приватне спілкування і церковні обряди. А чиновників, які не говоритимуть українською, штрафуватимуть.

 

Вимагали прийняття цього закону під стінами Верховної Ради тисячі українців. Як розповів голова Тернопільського осередку «Молодіжний націоналістичний конгрес» Микола Мисак, серед учасників акції було близько п’ятдесяти жителів нашої області. «Акція показала, що українцям дуже важливо, щоб наша мова мала статус державної. Атмосфера під час акції нагадувала Майдан 2014-го року. Тисячі людей зібралися, щоб показати свою позицію щодо української мови в Україні. Закон дуже чіткий. Якщо ж хтось намагатиметься ввести багатомовність, двомовність чи зробити офіційною іншу мову в певній області чи в країні, то такі дії прирівнюють до повалення конституційного ладу. Також закон передбачає штрафи для депутатів, чиновників та всіх посадовців, які не використовують державну мову на роботі. Публічна образа української мови також тягне кримінальну відповідальність».

 

Відповідно до прийнятого закону, загальнонаціональні канали мовитимуть українською, не менше, ніж 90% ефірного часу. Також державною мовою має виходити, як мінімум, половина друкованої преси. Щодо освіти, то навчальні заклади, які фінансують з держбюджету, повністю перейдуть на українську мову. У торгівлі і сфері послуг також запровадять україномовне обслуговування.

Додамо, попередній закон про мову, ухвалений за часів Януковича, визнано недійсним.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

Ажіотаж у перукарнях: тернополяни готуються до Великодня (Відео)

Наступна стаття

26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.