Внутрішнє розслідування з приводу отруєння тернопільської родини, яка споживала курку-криль, провели у мережі “Сільпо”. А також є результати епідрозслідування, яке провів ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр”, – повідомляє Терміново.
Нагадаємо, діти та чоловік тернополянки Наталі Маряш отруїлися куркою-гриль, яку придбали у супермаркеті “Сільпо” на вул. Кривоноса у Тернополі 2 вересня. У жінки четверо дітей, троє з них, окрім наймолодшої, отруїлися.
Погано стало і чоловікові. Пані Наталя курки не їла, лише скуштувала, відповідно відчувала лише дискомфорт. 3 вересня 5-річний син пані Наталі потрапив у інфекційне відділення міської дитячої лікарні. У нього була важка інтоксикація. 5 вересня хлопчика виписали з лікарні, зараз з ним і всією родиною все гаразд, повідомила Наталя Маряш.
– Сьогодні мені зателефонували з санстанції і повідомили, що аналізи від’ємні, тобто в курці нічого не знайшли. Мовляв, залишилися лише кісточки і трішки м’яса – цього замало, щоб щось виявити, – каже жінка. Тепер ще хочуть зробити аналіз на виявлення вірусної інфекції, бо вона тривалий час зберігається в організмі. Але я не розумію доцільності цього, вже тиждень минув.
Фахівці обласного лабораторного центру досліджували аналізи родини, яка постраждала, а також зразки курки-гриль, яку вони споживали. За бактеріологічними показниками результати від’ємні, повідомила завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва.
– Ми ще хочемо вірусологічно дослідити, але на жаль не маємо матеріалу від хворих, – каже вона. – Адже йдеться про те, що кишкові інфекції можуть викликатися не лише збудниками бактеріальної флори, але і вірусами. І ми бачимо, що дуже часто вірусна етіологія зазвичай більша у відсотковому відношенні може бути. Але скажемо так, немає матеріалу від хворих. Діти вже пішли до школи і це трохи проблематично зараз зробити.
Чому тільки тепер вирішили взяти цей аналіз, пані Павельєва пояснює тим, що спершу спрямованість була більша на бактеріологію.
– А потім, коли виявилося, що показники від’ємні, ми почали роздумувати, – каже вона. – Якби члени родини були всі госпіталізовані, тоді простіше відібрати матеріал, а дитину вже виписали з лікарні, інші члени сім’ї не були госпіталізовані. Хоча якщо це вірус, то він ще може довший час зберігатися в організмі людини. Треба щоб аналіз калу на віруси здала вся родина. Вони про це повідомлені і ще мають можливість це зробити.
З приводу ситуації з куркою-гриль проводили внутрішнє розслідування і в мережі “Сільпо”.
– Перше, що ми хочемо зазначити, у нас жорсткі правила щодо дотримання санітарних норм та недопущення у реалізацію продукції невідповідної якості, – повідомляє прес-служба Fozzy Group (торгово-промислова група, до якої належить “Сільпо”). – Ми віддали зразки курки-гриль гостя та залишки продукції з магазину на перевірку до бактеріологічної лабораторії. Згідно із результатами санітарно-мікробіологічного дослідження, патогенних мікроорганізмів у зразках не виявлено. Підтвердження цієї інформації у документах у додатку (додаток є в редакції – прим.ред). Саме тому ми робимо висновок, що отруєння відбулося не через курку-гриль.