У Шумську перепоховали останки 14 вояків УПА (ФОТО)

Останки вояків Української повстанської армії, учасників збройного підпілля ОУН, закатованих НКВД у 1940-1950-х роках перепоховали 20 грудня 2019 року в Шумську. Про це повідомляє Український Інститут національної пам’яті.

За 14-ма загиблими, імена яких невідомі, божественну літургії в місцевому Святопреображенському храмі. Далі відбулись урочиста хода містом до цвинтаря, похорон, а також громадська панахида на площі Героїв Майдану.

Повстанців поховали на місцевому цвинтарі біля могили курінного УПА Василя Процюка «Кропиви» та невідомих повстанців.

Вони не були захоронені. Вони були просто кинуті в старий австрійський окоп періоду Першої Світової війни і присипані землею. А потім зверху, мабуть, спеціально було зроблене сміттєзвалище. Власне, місцеві жителі підказували, що там може бути захоронення, ми проводили пошукові роботи. Були знайдені людські останки. Під час ексгумації було встановлено, що це були в основному чоловічі останки. Було 2-3 жінки серед них. Хлопці були в основному молоді – 20-35 років. Так само ті жінки молодого віку. Дівчина одна була така досить низького росту, делікатна до 20-ти років, –  сказав керівник пошукових робіт меморіально-пошукового центру «Доля» Володимир Харчук.

Вояків ОУН та УПА розкопали на Тернопільщині в околицях Шумська. Виявили 14 останків. Пошуки тривали 2 тижні. Їх розпочали 9-го липня минулого року працівники меморіально-пошукового підприємства “Доля” спільно з Українським інститутом національної пам’яті та громадською організацією “Меморіал Південна Волинь” здійснювали розвідувальні роботи на околицях Шумська і виявили це поховання. Розповів Володимир Харчук. За його словами, це захоронення з’явилось у 1946-1950 роках.

Фото: uinp.gov.ua

Попередня стаття

В Україні нові гроші – 5 та 50 гривень

Наступна стаття

У Тернополі тимчасово зупинять рух тролейбусів за маршрутом № 3

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.