Без священика, вночі. Подробиці поховання, хворого на коронавірус жителя Тернопільщини

Вчора інфікований на СОVID-19 68-річний житель села Ковалівка, що на Монастирищині, помер. Двадцять третього березня його госпіталізували в інфекційне відділення Тернопільської лікарні швидкої допомоги, де під’єднали до апарату штучного дихання. Однак через дві доби чоловіку раптово стало зле, і на ранок 25 березня його не стало.

За словами головного лікаря Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослава Чайківського, тіло померлого замотали в простині, які попередньо були оброблені дезінфікуючим засобом і закрили в герметичний кульок. Похованням займалася дочка.

За інформацією, яка прозвучала сьогодні під час брифінгу в ОДА, рідні без засобів захисту самостійно забирали тіло, його приватним транспортом доставляли в район. Там, за проханням сільського голови та міського голови, хоронили чоловіка вночі.

– Було доручення голови держадміністрації усім керівникам органів місцевої влади, що поховання на відповідальності голів державних районних адміністрацій. Загроза інфікуватися на СОVID-19 від померлого є, – сказав начальник охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.

У сільській раді Ковалівка відмовилися надавати будь-які коментарі щодо поховання інфікованого на коронавірус 68-річного жителя. Голова Монастириської громади Андрій Старух повідомив, чоловіка ховали шестеро осіб.

– На цвинтарі був староста села Ковалівка, один житель міста, дочка із зятем, я і мій заступник. Більше нікого не було, люди розбіглися в паніці. Священика також не було. Ховали вночі, приблизно 18-20 год. Ми всі були одягнені в маски та мали рукавиці, – сказав голова громади.

Також за словами Андрія Старуха, труп покійного попередньо упакували в целофановий мішок, у труні він засипаний хлором. Труна змита дезрозчином. З Тернополя привезли рідні своїм транспортом, але після автомобіль обробляли на пожежній частині хлоровмісними речовинами.

Зазначимо, Міністерство охорони здоров’я розробило рекомендації для поховання померлих від коронавірусної інфекції. За словами головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшко, найбільший ризик при похованні виникає через ритуальні обряди. Тому там, де є велике скупчення людей, прощальні поцілунки – це все точки ризику, які треба унеможливлювати та запобігти.
Нагадаємо, зі слів родичів, повідомляв 24 канал, 68-річний житель Ковалівки контактував зі священиком із Заліщиків, у якого першого в області зафіксували коронавірусну інфекцію. Він та отець з Заліщиків разом перебували на похороні ще одного священика 3 березня. Того дня також було ще 12 отців та кількасот людей з Заліщицького та Монастириського району. Всі вони ставали до одного хреста і цілували розп’яття. Згодом, 9 березня, за повідомленням начальника ГУНП в Тернопільській області Олександра Богомола, він був на поминках, де було ще 70 людей.
Попередня стаття

Лікарня в Монастириськах. Скільки медиків на самоізоляції? (Наживо)

Наступна стаття

Про завершення навчання в школах і складання ЗНО – МОН (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.