“Гнали табуном, температуру не міряли”. Заробітчанин з Кременця розповів про приїзд додому

Вчора кременецький заробітчанин повернувся додому з Польщі. Про те як добирався до кордону та як його переходили тисячі українців розповів у спільноті Типовий Кременець.

Чоловік добирався потягом до Варшави, а звідти до Ягодина підвозив поляк. Каже, українські перевізники просили 300 злотих, а іноземець взяв 200.

На пішому переході Ягодин чекали вісім годин на ногах, пересуваючись на 1-3 метра кожних 10-15 хв. Половина молоді взагалі не користується масками. Найцікавіше тепер: нас гнали, мов табун, плечем до плеча. Митного огляду не було, можна було везти хоч наркоту, хоч чорта лисого. Температуру НІХТО НЕ МІРЯВ! – пише чоловік.

Перетнувши кордон, українці гуртувалися в напрямках додому. Підбирали людей вантажні автобуси, так, каже чоловік, більше поміщалося. Когось забирали водії-приватники, які за сидяче місце з Ягодина до Кременця брали 150 злотих. Заробітчанин з Кременця добирався вантажним транспортом, за дорогу оплатив 100 злотих, таку суму платили й решту, не залежно від місця призначення. Тож зекономити, пише чоловік, вдалося на дорозі до кордону завдяки поляку.

Приїхавши додому, застав чоловік закриті хвіртки й двері. Рідні переїхали в село, залишивши чоловіку хату для самоізоляції.

-Переліз через браму, підважив її ломом, зняв з петель і затягнув в двір валізу. Ламав сокирою двері в хату, відтиснувши скло на веранді. Сусіди мовчки спостерігали за мною, без натяку на колишню привітність, і в їх погляді читалося “спробуй вийти з подвір’я протягом двох тижнів, то вхопиш лопатою по голові”. Мій товариш накупив мені два пакета харчів, приніс і поставив через огорожу. Ми перекинулися словом на відстані і я пішов в хату. Вечоріло… Починався довгий двотижневий карантин…. Доброго здоров’я усім!”

Зазначимо, з 28 березня Україна закриває усі міжнародні пасажирські сполучення до кінця карантину. Вчора, в чергах на українсько-польському кордоні у пункті пропуску «Краківець-Корчова» скупчилися тисячі українців, які поверталися додому. Їм прикордонники відкрили піший напрямок руху у цьому пункті пропуску. За минулу добу через «Краківець» та «Раву-Руську» повернулись близько 7 тис. українців.

 

Пункт пропуску «Краківець-Корчова». Фото Dareka Delmanowicza/PAP

Кременецький заробітчанин: "Прибув додому в 16:00 вчора. 86.50 злотих за квиток на потяг до Варшави з пересадкою у…

Опубліковано Типовий Кременець Субота, 28 березня 2020 р.

Попередня стаття

Голова Монастириської ОТГ обурюється через відволікання екстрених служб від боротьби з пандемією

Наступна стаття

На Тернопільщині понад півсотні хворих COVID-19, половина – медики

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.