Родина медпрацівниці підхопила недугу. Медики Козівської лікарні б’ють на сполох (Відео)

З Польщі в сім’ю, з сім’ї в лікарню. Після приїзду жителя Козови із заробітків у хаті захворіли всі. Коронавірусом заражений він, його діти, віком 5 і 10 років, дружина та її мама. Нині все сімейство лікується в інфекційному відділенні у Тернополі. А от лікарі райцентру, де свекруха заробітчанина працює терапевтом, волають про допомогу. Кажуть, хоч жінка не ходила на роботу, могла контактувати з колегами. Тож очікують в районі спалаху інфекції.

Тридцятого березня в соцмеражах медики Козови опублікували звернення до Президента. У ньому йдеться, що в районній лікарні обмаль засобів захисту, а оснащення старе. Тож в разі епідемії, врятувати життя не зможуть навіть собі, не кажучи вже про рідних і односельців.

“Представниками державної влади, зокрема Тернопільської області через ЗМІ розповсюджується неправдива інформація щодо належної готовності медичних закладів Тернопільщини надавати допомогу хворим коронавірусною інфекцією. Ми з усією відповідальністю заявляємо, що це не відповідає дійсності. Мінімальна кількість недосконалих засобів захисту не вирішать проблеми захисту персоналу лікарень від коронавірусу і закінчаться за 2-3 дні після масового поступлення хворих на коронавірус”, – пишуть медики у групі Благодійні ініціативи Козови.

Нині Козівська лікарня на обсервації, більшість медиків, а їх понад три сотні, вдома. Спеціалісти приїжджають за викликом. Щойно чергова зробила рентген чоловіку, у якого підозрюють COVID-19. Обладнання і меблі протирає дизрозчином, про описані в інтернеті потреби говорити боїться.

– Мені проблем не треба, розумієш, мені проблем не треба, – відповіла медик.

Головний лікар райлікарні від вчорашнього дня на карантині. Він контактував з хворою лікаркою-терапевтом. Заступник, на подвір’ї медустанови, розповідає: комбінезони, респіратори, рукавиці, захисні окуляри і щитки є. Їх закупили благодійники. Та наскільки їх вистачить невідомо.

– Якщо піде велике поступлення хворих, їх стане ненадовго. На скільки часу? – Не можу сказати, усе залежатиме від кількості хворих,  – каже заступник директора Козівської центральної районної лікарні  Андрій Добалюк.

Щодо обладнання, каже, є два апарати ШВЛ, решта – не придатні.

– Два доброго класу, а всі інші, три апарати, які є – старенькі. Вони не відповідають параметрам для порятунку хворих на корона вірус, – розповідає Андрій Володимирович.

Тиждень тому підтримати медиків вирішили місцеві жителі. Вони створили групу в соцмережі і відкрили рахунки для збору коштів. За лічені дні назбирали півмільйона гривень. Гроші люди продовжують перераховувати.

– Вони зобов’язані доповідати – ми все маємо, але, насправді, ми розуміємо, що не має. Ми маски діставали, гумові чоботи діставали, ну як діставали, люди, які тут мешкають, які займаються торгівлею просто віддавали, тому що розуміють, що це край. Якщо ми сьогодні не допоможемо лікарям, то допомогти нам не буде кому, – каже місцевий волонтер Петро Галюк.

Планують волонтери закупити й апарат ШВЛ, та, кажуть, навіть назбиравши кошти, дістати необхідне обладнання ніде. Тим часом у районній адміністрації звітують: лікарня готова приймати хворих на коронавірус. На засоби захисту виділили 120 тисяч.

 – На перших порах вона забезпечена усім необхідним, тим більше зараз скорочено планове лікування, – виконувач обов’язків голови Козівської держадміністрації Ігор Скобляк.

Та як даватимуть раду далі, не прогнозують.

– Важко сказати, який буде далі розвиток подій, но на перших порах ми забезпечені, при цьому ми не зупиняємося за допомогою волонтерів , небайдужих громадян і підприємств, які перераховують кошти, плануємо дальше закупляти костюми, маски, – каже Ігор Скобляк.

Сьогодні в Козівському районі нових випадків коронавірусу не підтверджено, але  з підозрою двоє. Родина лікарки-терапевтки переносить недугу в легкому стані. Чи привіз у сім’ю коранавірус зять, визначити вже не можливо, бо захворіли всі одночасно. Втім, аби на майбутнє уникнути схожих ситуації поліцейські краю контролюватимуть як дотримуються ізоляції люди, які перетнули кордон після 29 березня. Порушення умов карантину загрожує штрафом у розмірі 17 тисяч гривень.

 

Попередня стаття

У Тернополі затримали чоловіків, які “вибивали” гроші у підприємця (Фото)

Наступна стаття

В області підтверджено 106 випадків COVID-19, третій – у Тернополі

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.