Печера Вертеба на Тернопіллі – мандрівка у світ зниклої цивілізації (Відео)

Печера Вертеба на околиці села Більче-Золоте – підземний світ трипільської культури. Тут створено єдиний археологічний музей під землею. Ця печера має шанси потрапити до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Директор Борщівського краєзнавчого музею Михайло Сохацький розповів, що пам’ятка археології трипільської культури, яка знаходиться в печері «Вертеба», включена до попереднього Списку ЮНЕСКО.

– Йде робота і перші два етапи пройдені, тобто зібрана інформативна база. Процес набуття цього статусу дуже тривалий, але ми постійно працюємо над цим питанням.

Печеру вже два десятки років досліджують працівники Борщівського краєзнавчого музею. Вперше у печеру зайшла людина 5 тисяч років тому. Обвуглені стіни, роздроблена кераміка, глеки для зберігання зерна – свідчать, що в печері жили люди. У глухому підземеллі – одноманітні ходи. Їх – сотні, вузьких і широких. Довжина – 9 км, тут легко можна заблукати. Унікальність Вертеби – сталий мікроклімат, вологість і зажди однакова температура повітря +11 градусів, тому знахідки зберігаються дуже добре.

 

Попередня стаття

Двоє людей загинули в ДТП на Лановеччині

Наступна стаття

У Тернополі чоловік виліз на білборд і облив себе бензином (Наживо)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.