Через карантин громади на Тернопільщині втратили понад 100 млн грн

Громади на Тернопільщині суттєво недоотримали коштів у місцеві бюджети у першому півріччі 2020 року. Першочергово потрібно фінансувати основні сфери, натомість грошей на розвиток інфраструктури чи соціальних проєктів не вистачає. Чому виникла така проблема та як її вирішити, на прикладі Лановецької ОТГ пояснив заступник міського голови Ланівців, раніше голова бюджетної комісії Вадим Щеглов.

Увесь дохід об’єднаної територіальної громади складається з власних коштів і надходжень з держбюджету. Власні – це те, що громада заробляє сама, тобто податки, збори, акциз тощо. Друга частина – це дотації й субвенції.

Вагому частину бюджету громади становить податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), тобто відрахування з зарплат. Через карантин багато працівників були звільнені або ж перебували у відпустках без збереження зарплат, тому надходження від основного податку скоротились.

Загалом усі ОТГ області недоотримали 117 мільйонів 398 тисяч гривень, тобто бюджет виконали тільки на 91, 7 %. Найбільше постраждала Байковецька, адже велике підприємство на її території призупинило діяльність на час карантину.

Лановецька громада недофінансована на 2 мільйони 8 тисяч гривень, які можна було б спрямувати на її розвиток.

Серед жителів громади виникають питання про те, чому цьогоріч ремонтується менше доріг, а деякі проєкти взагалі призупинені.

За таких кризових умов громада може дозволити собі фінансувати тільки першочергові статті видатків, решта – розкіш. Наприклад, держава гарантовано платить зарплати вчителям, а утримання шкіл – газ, світло – з міського бюджету.

У нашій ОТГ – 12, 5 тисяч жителів, з них близько 10 тисяч – працездатне населення, ще 2,5 – це пенсіонери та діти. Приблизно 25 % жителів – їздять на заробітки.

Бюджет Лановецької ОТГ – понад 100 мільйонів гривень, з них основна частина йде на освіту, медицину та інші захищені статті. Якщо на розвиток залишається 10 %, то дуже добре. Зараз відсоток ще менший – якраз цих 2-х мільйонів, які ми недоотримали, не вистачає.

Втраченого за перше півріччя вже не наздогнати. Зараз максимально активно працюємо над тим, аби покращити ситуацію в майбутньому. Ми моніторимо, де недофінансовано, і стараємось залучати гроші з додаткових джерел.

Організовуємо зустрічі й круглі столи з підприємцями, де обговорюємо можливості розвитку бізнесу та збільшення надходжень у бюджет.

Наприклад, є підприємства, зареєстровані за межами ОТГ, але здійснюють господарську діяльність у її межах. Згідно закону, ПДФО вони можуть платити також на місці.

Міська рада готова йти на поступки, пропонує пільгові умови та сприяє бізнесу, аби він розвивався і залишався в межах ОТГ.

Попередня стаття

У Тернополі горіла літня тераса ресторану біля ставу

Наступна стаття

У Тернопільській області +37 випадків Covid-19 за добу

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.