Юлія Кравчук: “Йду на вибори, щоб розвивати і вдосконалювати профілактичну медицину”

Ковід б’є рекорди в Україні й на Тернопільщині. Показники нових інфікованих – близько 200 та більше випадків за добу.

Тернополянка Юлія Кравчук – кандидатка медичних наук, лікарка-бактеріолог, практик, заступниця директора обласного лабораторного центру з питань якості. Працює з особливо небезпечними інфекціями. У березні першою на Тернопільщині зробила ПЛР-дослідження на Covid-19, яке дало позитивний результат. Відтоді в її лабораторії зробили понад 93 тисячі таких тестів. Працюють «нон-стоп» і без вихідних. Юлія Кравчук могла б і далі виконувати адміністративні обов’язки, але розуміє, що потрібна в лабораторії. Каже: роботи не цурається, бо це її покликання.

 

Які ваші обов’язки в ОЛЦ?

У структуру ОЛЦ входять різнопрофільні лабораторії, на базі нашого лабораторного центру проводять широкий спектр досліджень. Я займаюсь удосконаленням та покращенням їхньої роботи. Для цього маємо потужне обладнання та компетентних фахівців.

Якими бачите свої найголовніші завдання у роботі?

Найважливіше завдання установи – забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя населення. Розумію, як важливо моніторити стан захворюваності та опрацьовувати дані, щоб знати епідемічну ситуацію в області та Україні. Цю важливу діяльність проводить наш центр.

Чи вдається упоратись з навантаженням через пандемію?

Мій робочий день починається о 8 ранку, а закінчується часто о 22:00. Це залежить від об’єму роботи. У період пандемії її дуже багато. Навантаження на усіх працівників неймовірне, бо щодня робимо від 800 до тисячі тестів.

Чи подобається вам те, чим займаєтесь?

Надзвичайно. Працювати на сучасному обладнанні – одне задоволення, крім того, ми щодня вдосконалюємось, аби зробити сервіс комфортнішим для клієнтів. Я могла б і далі виконувати обов’язки лише заступника директора, але бачу, як важко зараз лабораторії, тому також роблю дослідження. Я підтвердила 20 березня перший випадок Covid-19 на Тернопіллі. Дослідження було новим і цікавим.

Які особисті якості потрібні людині для такої роботи?

Вона вимагає особливої точності, чіткості, педантичності. Працювати треба сумлінно, бути наполегливим, терпеливим і постійно вдосконалюватися.

Чи знаходите час для вдосконалення у такому шаленому ритмі?

Так, знаходжу час і для роботи, і для сім’ї – сина та чоловіка. Коли маю можливість, читаю професійну літературу. Нормативна база постійно змінюється, а ще треба бути в курсі важливих подій. У 2020 році вступила до Чортківського навчально-наукового інституту підприємництва та бізнесу ЗУНУ.

Коли ваш графік унормується?

Сподіваюсь, що незабаром, бо жити в такому режимі доволі складно. Зараз ситуація з коронавірусом нестійка, захворюваність має тенденцію до спаду, але тримаються високі показники. Важко щось прогнозувати, та сподіваємось, що ситуація покращиться.

В одному з інтерв’ю ви сказали, що ОЛЦ працює «нон-стоп» заради людей, а не в інтересах політичних сил. Що це означає?

Люди коментують, що лабораторний центр то применшує, то прибільшує позитивні результати, працюючи на політичні організації. Це неправда. Ми не виконуємо замовлення жодної політичної сили, а просто сумлінно працюємо в рамках законодавства. Хочемо вплинути на епідситуацію і довести, що наша установа дійсно потрібна.

Як думаєте, чи зросла повага до лікарів у зв’язку з пандемією?

Я вважаю, що у світлі пандемії і суспільство, і влада оцінили якість надання меддопомоги і проведення лабораторних досліджень. Звичайно, хорошою оцінкою праці лікарів було б підвищення їм зарплат, але моральна підтримка відчувається. Тепер ми побачили, що поміч медицині дуже важлива.

Пандемія «оголила» проблеми медзакладів, деякі виявились абсолютно неготовими до коронавірусу. А яка ситуація зараз, чи вдалось ОЛЦ отримати нове обладнання?

Вдалося. Між тим обладнанням, яке було на початку року, і теперішнім – велика різниця. Ми отримали велику допомогу від держави: обладнання, прилади, які дозволяють робити ПЛР-дослідження в режимі реального часу, шафи біологічної безпеки, запас розхідних матеріалів, а ще реконструювали лабораторію. Упродовж останніх пів року наш центр добре організував роботу з прийому, опрацювання матеріалу та видачі результатів досліджень у лікарні.

Ви балотуєтесь кандидатом у депутати Тернопільської обласної ради від партії «Слуга народу». Чому йдете та як будете поєднувати цю діяльність з основною?

Впевнена, що чудово впораюсь. Я побачила проблеми галузі зсередини, тому розумію, як їх розв’язати. Ми змогли вивести лабораторію на всеукраїнський рівень. Не хочу зупинятись на досягнутому, а й надалі працюватиму в профілактичній медицині, щоб покращувати забезпечення лікувальних закладів і медичну сферу загалом.

Якими нагальними проблемами медичної галузі займетесь?

Перш за все треба дбати про профілактику та ранню діагностику, покращення епідемічного благополуччя населення. На це потрібне додаткове фінансування. Є багато ініціатив, проєктів, які необхідно підтримати та втілити. Я планую працювати над цим.

Чому вирішили балотуватись саме від партії «Слуга народу»?

За останні півроку я оцінила допомогу привладної партії стосовно покращення профілактичної медицини та лабораторних центрів. Наша установа відчула велику підтримку. Ми отримуємо фінанси з фонду для боротьби з коронавірусною інфекцією. Розвиваємо лабораторії та надаємо якісніші послуги. Мені подобається діяльність партії «Слуга народу» у соціальній сфері. У їхній програмі є багато напрямків, які вдалось втілити навіть у час пандемії. Це підвищення мінімальної зарплати, зокрема медикам, спрощений механізм отримання субсидій, доплати дітям-сиротам і людям з інвалідністю. Бачу, що команда працює і думає, як забезпечити людям хороше життя. Мені імпонує робота цієї партії, тому я хочу до неї долучитись.

 

Довідка. Народилась Юлія Кравчук 7 липня 1983 року. Заміжня, її чоловік теж медик. Виховують 9-річного сина. Вищу медичну освіту здобула в Тернопільській медакадемії, яку закінчила в 2006 році. Проходила інтернатуру за спеціальністю «Епідеміологія». З 2007 року працює на посаді лікаря бактеріолога в лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної санітарної епідеміологічної служби (зараз ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України»). З 2015 року – на посаді заступника директора ОЛЦ з питань якості. Кандидат медичних наук, захистила дисертаційну роботу в 2016 році. Цьогоріч вступила до Чортківського навчально-наукового інституту підприємництва та бізнесу ЗУНУ. На місцевих виборах балотується кандидатом у депутати Тернопільської обласної ради від партії «Слуга народу» по виборчому окрузі № 2 (місто Тернопіль).

 

Попередня стаття

Від ускладнень COVID-19 за добу на Тернопільщині померли четверо людей

Наступна стаття

Сергій Лупійчук: Тернoпoляни мoжуть залишитися без вoди, якщo не братися за рoзчищення Івачівськoгo ставу

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.