«Краще в руки», – тернополяни про благодійність в інтернеті (Відео)

Нерідко користувачі соцмереж публікують оголошення з проханням зібрати гроші на лікування. Фото пацієнтів у лікарняних палатах викликають співчуття. І як тут не перерахувати кошти? Та іноді такі оголошення шахрайські. Отож, коли ви ділитесь із кимось гривнею, без підтримки може залишитись важкохвора людина, яка справді потребує допомоги.

Як уникнути шахраїв, розповіла директорка Zagoriy Foundation Євгенія Мазуренко, пише Platfor.ma.

НАМАГАЙТЕСЯ НЕ ДАВАТИ ГРОШІ НА ВУЛИЦІ

Поклавши кошти в прозорий бокс, ви не можете перевірити, як їх витратять. Виключення — заходи, де волонтери знаходяться офіційно. Зазвичай організатори заздалегідь повідомляють про такі акції. Це може бути благодійний вечір, фестиваль, тощо — головне, ви точно знаєте, хто зараз збирає кошти і на що.

Часто складно пройти повз людину у скруті, яка просить допомогу на вулиці. У такому випадку краще не просто дати кошти і “відкупитися” від ситуації, а спробувати спитати, як ще можна підтримати. Наприклад, за потреби ви можете купити продукти чи ліки — людина, якій справді потрібна допомога, такій пропозиції зрадіє.

Взагалі найкраща допомога завжди системна. Якщо вас турбує певна проблема, шукайте однодумців: організацію, яка займається її вирішенням професійно. Регулярні маленькі внески у перевірений фонд на перспективу працюють краще, ніж одноразова пожертва в бокс невідомої людини, яка не надала жодної інформації про себе.

ЗВЕРТАЙТЕ УВАГУ НА ЗВІТНІСТЬ ТА ПРОЗОРІСТЬ

Надійні організації інформують, куди спрямовані кошти: звітність можна знайти на сайті або в соцмережах. Якщо її немає, а з сайту та офіційних джерел не дуже зрозуміло, чим займається ініціатива — це привід ще раз подумати, чи варто її підтримувати. Якщо організація активна і прозора, знайти інформацію щодо реалізованих проєктів, підопічних та обсягу допомоги буде нескладно, оскільки це просто в її інтересах.

Перший обов’язок благодійних фондів перед донорами — звітувати про витрати. Другий — ретельно розглядати ситуації підопічних. Фактично, фонд за вас перевіряє чесність людей, яким ви хочете допомогти, і не дає поодиноким шахраям можливості вбивати довіру до всього благодійного сектора.

ПОЦІКАВТЕСЯ ОФІЦІЙНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ

Некомерційні організації мають повний пакет реєстраційних документів, включно із статутом, де прописана їх діяльність. Для ґрунтовних ініціатив ці дані можна знайти в інтернеті буквально за пару кліків, так само як відгуки та реальні кейси фонду. Якщо такого немає – це привід насторожитися.

НЕ БІЙТЕСЯ СТАВИТИ ПИТАННЯ

Поставте декілька уточнюючих питань: куди підуть кошти? Коли був поставлений діагноз? Чому потрібна саме така сума? Шахраї рідко працюють над деталями вигаданої історії, тому такі запити їх бентежать. А ось професійні благодійники та люди у скруті відповіді на ці питання знають і нададуть — бо вигадувати їм нічого не треба.

НЕ ДАВАЙТЕ ЕМОЦІЯМ ВБИТИ РАЦІО

Найчастіше шахраї грають на найкращих почуттях людей. Перш ніж лізти за гаманцем, спробуйте сприйняти ситуацію раціонально. Це допоможе не соромитися ставити питання, гуглити, перевіряти звіти та ставитися до благодійності відповідально. Бонус: раціональний підхід сприяє сталому розвитку культури благодійності і допомагає не просто розв’язувати поодинокі питання, а будувати систему, у якій добрі справи є нормою.

НЕ ПОШИРЮЙТЕ ФЕЙКИ

Інколи інтернет — це як сп’яніння: людям хочеться ділитися всім. Ви побачили зворушливу історію, прохання про кошти – і ось вже її ж завдяки вам бачать ваші друзі та підписники. Однак, перш ніж поділитися запитом на допомогу, спитайте себе: чи знаю я цю людину? Чи впевнена я, що цей фонд надійний? Що я можу зробити, щоб це перевірити? Якщо ви впевнені, що автору звернення можна довіряти — не соромтеся поширювати запит, адже інформувати – це теж добра справа.

ЗБЕРІГАЙТЕ СПОКІЙ ТА РОБІТЬ ДОБРО

І головне: навіть якщо вас обманювали — це не привід втратити віру в добрі справи і перестати займатися благодійністю. Сприймайте це як поштовх поставитися до питання більш серйозно і обирати благодійну організацію так само ретельно, як друзів чи бізнес-партнерів. Добрі справи — це, в тому числі внесок у розвиток суспільства, в якому ми живемо. Тож робіть їх усвідомлено та із задоволенням.

Як ставляться тернополяни до благодійності в інтернеті – дивіться у проєкті «Власне бачення» Першого інтернет-телебачення Тернопільщини МедіаТОР.

Попередня стаття

Головою Тернопільської облради обрали Михайла Головка. «За» проголосували 38 депутатів

Наступна стаття

Тернополянин помер у кисневій масці під дверима Бучацької райлікарні

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.