«Моя мета – щоб українці в Італії були обізнаними у своїх правах»: юрист Дмитро Магдич

Український юрист в Італії Дмитро Магдич допомагає своїм співгромадянам у різноманітних питаннях, що виникають у них під час виїзду за кордон, зокрема в Італію. Він понад 20 років займається справами, що стосуються еміграції й імміграції. Про свій досвід пан Дмитро розповів в інтерв’ю:   

  • Дмитре Валерійовичу, ваш професійний шлях стартував на Тернопільщині, розкажіть
    як розпочалась робота у міграційній сфері?

«З початку двохтисячних років я допомагаю українцям виїхати за кордон. Звичайно, хотілося б, щоб в Україні були такі умови, аби люди не виїжджали. Однак, якщо у них є така потреба, а у мене є відповідні знання, які можуть допомогти, то я ними ділюся. Я фахівець з імміграції в Євросоюз та з еміграції з України. Зокрема, допомагаю у тому, щоб приїхати і поселитися в європейській державі.

Коли я займався еміграційними питаннями то бачив, як люди продавали своє житло, автомобілі, збираючи останні гроші, й виїжджали на заробітки. Першими країнами, куди їхали наші громадяни, були Італія, Іспанія, Португалія й Польща, з цими країнами я працював. Люди масово виїжджали й замовляли мої послуги, і, будучи задоволеними моєю роботою, розповідали про мене один одному. Мені навіть, не потрібна була реклама, адже працювало, так зване, «сарафанне радіо». Було це так: українці за кордоном, яким я робив пакети документів для працевлаштування, зазвичай увечері збиралися за столом з іншими українцями і один одному рекомендували мене. Після того в Україні я отримував багато дзвінків і до мене назбирувалися цілі черги людей. Вони просили, щоб я і зробив їм пакети документів для виїзду».

  • З чого почалася ваша праця в Італії і як тут вдалося отримати довіру великої кількості українців?

«Коли я виїхав за кордон і оселився в Італії, то зустрів багатьох людей, яким 7-8 років тому допомагав виїхати в цю країну. Я зрозумів, що вони і досі тут перебувають без мінімального розуміння своїх прав, без дозволу на проживання, з протермінованинми  паспортами, без українських внутрішніх паспортів, без роботи, і, працюючи неофіційно. Я побачив, що вони живуть тут без нормального майбутнього, бо не обізнані у своїх правах і просто радять один одному те, що прочитали в інтернеті. Звичайно, я зрозумів, що і тут їм потрібна моя допомога. Так у мене з’явилася ідея безкоштовно консультувати на своїй сторінці у Facebook Studio ZAKON Дмитра Магдича. Я почав роз’яснювати, як розібратися із найпростішими й основними питаннями, з якими в Італії стикається кожен іноземець».

  • Ваші ефіри мають можливість слухати й інші юристи, як сприймаєте конкуренцію?

«Я вирішив бути відкритим до всіх і не розглядав інших юристів, як конкурентів, в тому числі й тих, які слухали мої ефіри. Як показує практика, чимало юристів навчилися цієї ж справи за допомогою моїх виступів і також почали надавати людям якісні консультації. Чи беруть вони за це гроші, чи ні – не знаю, але можу стверджувати, що обізнаність українців в Італії значно зросла. Я багато років поспіль веду прямі ефіри тричі на тиждень о 22-й годині вечора і надаю безкоштовно консультації. Часто їх одночасно дивляться маже півтори тисячі глядачів. Такі консультації не можуть надати італійські адвокати через вузьку спеціалізацію і через те, що вони не працювали з такою кількістю українців. Ці адвокати працювали з біженцями з Африки, з Азії, з громадянами інших країн Євросоюзу, а з українцями – ні. А ще, часто чую про випадки, коли італійські адвокати, замість сказати «я не знаю, як це питання вирішити», кажуть що це питання вирішити неможливо. Тоді людина залишається в безвиході й думає, що вона потрапила в дуже складну ситуацію, не знає, як вирішити своє питання з Permesso, з трудовим договором, із загубленим, невідновленим чи простроченим паспортом. А все тому, що консультувалися з італійськими адвокатами своїх роботодавців.

Підкреслюю, я не боюся конкурентів. В Італії я вже навчив багатьох людей, які були адвокатами чи юристами в Україні й під час війни приїхали сюди. Вони прийшли на мої курси. Я навчив їх, як розбиратися в італійському законодавстві й вони вже це практикують. Я вважаю, що конкуренція завжди породжує якість. Чим більше буде професійних українських юристів в Італії, тим краще тут будуть жити наші співгромадяни. І всі хто мене слухає, розуміють, що краще лікуватися в лікаря, а не в його учня, так само, краще обслуговуватися в юриста, а не в його учня, навіть, якщо в учня це дешевше.».

  • Часто ви надаєте безкоштовні консультації, витрачаєте час не на заробіток, а на звичайну допомогу людям. Що є метою такої вашої праці?

«Моя мета – донести до українців юридичні знання, важливу інформацію. І я  дуже задоволений, коли бачу особистісний ріст людей. Це дуже помітно, коли вони спілкуються зі мною в ефірах. Вони стають обізнаними в юридичній сфері,  правильно називають документи й процедури, якими користуються в Італії, знають, які типи Permesso є в Італії і які найбільше підходять українцям. Знають як приїхати з інших країн Євросоюзу, навіть якщо виїхали до війни, знають, як подати на Permesso з моєю допомогою чи самостійно. Моя робота спрямована на те, щоб підвищувати рівень освіченості українців в юридичній сфері, тому що нам треба далі жити в Європі, через війну багато людей просто не мають куди повертатися. Є чимало і тих, які прожили понад два чи три роки в Італії, і вже не збираються повертатися в Україну. То ж таким людям юридичні знання в цій країні дуже необхідні.

Я багато років поспіль проводжу прямі ефіри й аналізую те, що відписують мені люди. Таким чином я ще раз переконався, що добре роблю свою роботу. Мені надсилають чимало слів подяки. Люди, навіть, пишуть, що завдяки моїм консультаціям, самі уже трохи стали «юристами» і консультують українців, з якими зустрічаються після роботи, які живуть поруч, чи з якими знайомляться в магазинах чи парках. Це мене дуже тішить, бо я вважаю, що українська нація, навіть якщо вона зараз розсипана по всьому світу, має бути обізнана не тільки юридично, а й фінансово. Наші люди не повинні платити гроші за інформацію, яка допоможе загалом покращити українцям розуміння своїх прав у Євросоюзі. Це наш загальний, великий інтерес. Моя місія – це роз’яснення українцям їхніх прав в Європі, зокрема, в Італії.

Відео, які я записую, завжди будуть в соцмережах і кожен охочий зможе їх знайти й скористатися цією інформацією. Навіть перші ефіри, які я записав, досі не втрачають своєї актуальності. У них йдеться про базові питання іммігрантів, які не змінюються й залишаються такими ж, як і 5 років тому. Можу впевнено сказати, що людина, яка перегляне від початку мої ефіри, має можливість стати в Італії практичним консультантом з юридичної сфери. Вона зможе сама роз’яснювати юридичні й правові норми нашим співгромадянам. Я зацікавлений зробити так, щоб українці в Італії були юридично обізнаними і змогли подбати про якісний рівень свого життя».

 

Попередня стаття

У Тернополі із великим літнім концертом виступить YAKTAK

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.