Безпека – справа кожного: У Тернополі мешканці будинків та ОСББ створюють “Сусідську варту”

Як діяти і куди звератитися у разі, коли помітили або стали жертвою правопорушення, які права та обов’язки є у Вас – відповіді на ці та інші запитання можна отримати у новоствореному в Тернополі комунікаційному майданчику “Офіс безпеки громади”. Координатор проекту, правозахисник Володимир Шевченко каже, між жителями міста, владними структурами та поліцією має бути тісна взаємодія, кожен має чітко розуміти свої права та обов’язки, ніхто не повинен залишатися остронь проблем та різних ситуацій.

 

Зараз у Тернополі запускають одну із складових “Офісу безпеки громади” – “Сусідську варту”, – повідомила модератор сервісу “Безпечне ком’юніті”, консультант “Офісу безпеки громади” Ірина Білик. Члени цієї групи – згуртовані мешканці будинку. Вони будуть контролювати порядок як у власній багатоповерхівці, так і на прибудинковій території. Перший, ознайомчий, тренінг відбувся у суботу, 26 січня. Під час зустрічі представники ОСББ та жителі міста могли заявити про своє бажання стати учасниками “Сусідської варти”. Наступний тренінг – 6 лютого, на ньому також прийматимуть заявки на участь.

 

Серед поданих заявок від ОСББ, – каже Ірина Білик, – буде обрано 5 ОСББ, які стануть першими “Сусідськими вартами”. Діятимуть вони на добровільній основі, а координуватимуть їх спеціалісти та фахівці.  Найктивнішим буде вручено по комплекту системи відеоспостереження, яку підключать до центрального серверу поліції. Відтак, слідкувати за порядком у місті буде ще простіше. Також на території будинку, яку контролюватиме “Сусідська варта” буде встановлено відповідний інформаційний знак.

 

Про порушення та власні правові проблеми жителі міста зможуть повідомити дільничним поліцейським ще й онлайн, адже кожен із них матиме електронний кабінет. Варто зазначити, що Тернопіль буде першим містом в Україні, де громадяни зможуть офіційно спілкуватися з дільничним приватними повідомленнями. Запуск цього сервісу планується у березні цього року, – повідомила Ірина Білик.

 

Окрім цього, для забезпечення безпеки громадян вже функціонує сайт “Безпечне ком’юніті”. Онлайн площадка працює у вигляді діалогу між тернополянами та патрульною поліцією. Модератори сайту сортують питання та направляють їх адресно по відповідних службах. Адже порушення не завжди стосуються лише поліції, а, наприклад, екології. Основна перевага такого онлайн-сервісу у тому, що тернополяни можуть отримувати відповідь оперативно, а не ходити в дільниці.

 

Співпрацювати будуть не лише з поліцією. Координатори та консультанти “Офісу безпеки громади” планують в подальшому залучати до взаємодії також пожежників, рятувальників, передбачають створення різних ініціатив, спрямованих на дітей та підлітків, – зазначила журналістам Першого Інтернет-телебачення Тернопільщини “МедіаТОР” модератор сервісу “Безпечне ком’юніті”, консультант “Офісу безпеки громади” Ірина Білик.

 

Людмила Маліброда

Попередня стаття

На Тернопільщині замерз найбільший рівнинний водоспад (Відео)

Наступна стаття

Поліція Тернопільщини аполітична і це основне правило, яке ніхто порушуватиме, – Олександр Богомол (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.