День святої Трійці: традиції та заборони

Сьогодні, 16 червня, православні українці відзначають одне з дванадцяти головних свят року – Трійцю. Воно присвячене сходу Святого духа на апостолів, яке було обіцяно Ісусом Христом в день його Вознесіння.

Трійця, або Зелені свята – це одне з головних християнських свят в Україні. Православні відзначають його на 50 день після Великодня, а західні християни – на 57 день.

Традиції
Сьогодні православні несуть зелені гілки, а також букети лугових квітів у храми для прикраси. Також церкви прикрашають гілками берези, бузку, клену. Це все символізує оновлення душі. Вранці в церквах проводиться Божественна літургія, а після неї – особлива служба з читанням коліноприклонних молитов.

За традицією, Трійцю святкують три дні. У будинках напередодні свята наводять порядок і прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами. Це все символізує процвітання і новий життєвий цикл.

Субота напередодні свята вважається поминальним днем. У цей день прийнято молиться за померлих і ставити свічки в церквах за упокій їх душ. Особливо моляться за тих, хто помер передчасною смертю.

Другий день свята називається Клечальний понеділок. Зранку в церквах проходять служби, а після них священики йдуть на поля і читають молитви про благословення на майбутній урожай. Третій день називається Богодухів день.

Заборони

У ці дні категорично забороняється працювати, лаятися і думати про погане. В цей день, як і інші важливі церковні свята не можна шити, прати, прибирати і робити іншу брудну роботу в домі, а тих, хто порушує заборони, чекає біда.

В народі на свято Трійці землю вважали іменинницею. А тому головні заборони дня стосуються землі і рослин. В цей день ні в якому разі не можна порушувати спокій землі: копати, орати, боронувати, косити траву, колоти дрова, рубати гілки, ламати і пиляти дерева і навіть садити рослини.

Трійця є офіційним державним святом. До того ж за законом, якщо свято випадає на неробочий день, то вихідним стає найближчий робочий. Тобто в додаток до регулярних вихідних суботу-неділю українці будуть відпочивати і в понеділок, 17 червня.

Попередня стаття

У Чорткові спекли найбільшу піцу вагою двісті кілограм (Відео)

Наступна стаття

У Тернополі від удару маршрутки 73-річна бабуся загинула

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.