Юні тернополяни зіграють політвʼязнів у фільмі «Шлях до світанку» (Відео)

У Тернополі – зйомки документального фільму «Шлях до світанку» про малолітніх політв’язнів сталінського режиму. У кастингу для колективних сцен на ролі ув’язнених відібрали близько 40 акторів.

Спочатку планували знімати в документальному форматі, коли беруть інтерв’ю в людей, які були політичними в’язнями, але з часом режисерів настільки зацікавила ця історія, що вони вирішили зробити сцени реконструкції, коли герої були дітьми, – член тернопільської кінокомісії Наталія Орищак.

Зйомка героїв завершена і за задумкою режисерської групи буде відбуватись реконструкція вже опрацьованого матеріалу. Орієнтуємось на дітей від 6 до 14 років – категорія, що була ув’язнена, – розповів консультант фільму «Шлях до світанку» Володимир Ханас.

Юні актори знають: фільм не про безтурботне життя, а про поламані в тюрмах долі. Однак до зйомок готові.

Тюремник. Це простий хлопчик, який захищав Україну і потрапив до тюрми. Питалися: чи не будеш ти боятися в тюрмі сидіти? – Ні, не буду, – впевнений учасник кастингу Костянтин Городиський.

Зніматись у фільмах мріє школярка Марія. На кастинг прийшла з бабусею Ганною.

Ми її запитали: чи зуміє, чи не буде страшно. Вона сказала, що нічого не страшно, бо мріє зніматись в кіно і бути, як Богдан Козій, – сказала бабуся Ганна Харишин.

Знаю, що в тюрмі треба зніматись, але я цього не боюсь, – учасниця кастингу Марія Смакоус.

Спогади учасників визвольної боротьби на Тернопільщині записали в музеї політв’язнів – колишній катівні радянських спецслужб. Про вʼязничні камери, де відбув за волю України, розповідає працівник музею Ігор Олещук. Його особиста історія у фільмі – провідна.

Учасники визвольної боротьби – це люди похилого віку, яким в Тернополі понад 85 років, вони в основному хворіють. І їхні спогади дуже важливі. Дякуючи цим листівкам, ідеологічній боротьбі ми зберегли свій народ і не дозволили так знищити, як на Східній Україні, – працівник музею політв’язнів у Тернополі Ігор Олещук.

Презентувати стрічку «Шлях до світанку» в тернопільській кінокомісії обіцяють до кінця 2019 року.

 

Попередня стаття

На Західноукраїнському чемпіонаті визначили кращі гібриди кукурудзи та цукрового буряка (Відео)

Наступна стаття

ДТП у Смиківцях. Четверо госпіталізованих. Винуватець, кажуть, нетверезий (Фото)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.