Через хворобу двох свиней у Бучацькому районі вб’ють понад тисячу тварин (Відео)


У Бучацькому районі оголосили карантин та вирізують свиней. Все через африканську чуму, виявлену в двох тварин у господарстві села Бариш.

20 жовтня в Бучацьке управління  Держпродспоживслужби надійшло повідомлення про гибель свині у селі Бариш. В дворі господарства утримували дві сільгосптварини – одна з яких загинула, а другу,  через підозру на африканську чуму, піддали ефтаназії. У двох трупів взяли зразки матеріалу і відправили на діагностику в Київ, там діагноз підтвердили.

Вогнищем спалаху епідеміологи визнали садибу мешканки села Бариш та оголосити цю територію неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней.

З 23 жовтня у селі, де є 630 дворів, встановили карантин.

– Встановлено зону захисту від вогнища спалаху – це територія села Бариш та встановлено зону нагляду, радіусом 10 кілометрів від зовнішніх меж зони захисту та віднесені до неї такі населені пункти Бучацького району: село Вербятин, Озеряни, Переволока, Рукомиш, Жизномир, Сороки, Зубрець, Звенигород, Підзамочок, Ліщанці, Стінка,Порохова, Соколів, Русилів, Пишківці, Трибухівці, Малі Заліщиким, Заривинціці, Зелена, Курдибанівка, Старі Петликівці та Бучач. Та населені пункти Монастириського району, сусіднього: село Олеша, село Ковалівка, Савелівка, Григорів, Бертники, Чехів, Дубенка, Велеснів, Залісся, Садове, Комарівка, Світле, Гончарівка, Криниця, Вербка, Коропець та Монастириськ, – розповідає виконуючий обов’язки начальника управління Держпродспоживслужби у Бучацькому районі Володимир Гафткович.

При в’їзді на територію села Бариш встановили ветеринарно-поліцейський пост, де проводять цілодобове чергування. 26 другорядних доріг для виїзду і заїзду з села Бариш перекопали. Аби не попустити вивіз  свинного м’яса чи продуктів його переробки за межі неблагополучної території патрульні  також перевіряють автомобілі.

– Зараз проводиться облік свинного поголів’я, як в зоні захисту, так і в зоні нагляду. В місті Бучачі заборонена торгівля м’ясом, на ринку міста Бучача та живими свиньми. А також в усіх населених пунктах, як зони захисту, так і зони нагляду. Посилено контроль за закладами торгівлі, закладами громадського харчування та закладами відпочинку, де можна використовувати свинне м’ясо для приготування різних страв, – розповідає виконуючий обов’язки начальника управління Держпродспоживслужби у Бучацькому районі Володимир Гафткович.

Хоча на даний час повторних спалахів захворювання в інших дворах села Бариша немає, всі свині, які перебувають в цьому населеному пункті, піддадуть забою. У 10 відсотків від забитих тварин взяли проби і відіслали в науково-дослідний інститут для перевірки.  Якщо результат буде негативний – м’ясо можна використовувати у виробництві харчових продуктів. Щодо карантину – його скасують після 40 днів від дня закінчення проведення усіх заходів із запобігання розповсюдження африканської чуми свиней у цьому районі.

 

 

 

Попередня стаття

Дівчинку, яка потрапила у ДТП, не врятували. За життя її мами досі борються лікарі

Наступна стаття

Прадавній український «хелловін». До сімейного столу запрошували душі покійників (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.