З розвитком Інтернету реформується телебачення, – шеф-редактор інтернет-телебачення «МедіаТОР» Надія Березюк (Відео)


Телебачення – засіб зв’язку, якому майже століття та у сучасному світі воно розвивається шаленими темпами. Традиційні вечірні випуски новин впевнено заміняють онлайн трансляції. Теперішній глядач не має часу – він хоче бачити новини тоді, коли йому зручно. Про тенденції розвитку телебачення – розповідає редактор новоствореного у Тернополі інтернет-телебачення «МедіаТОР» Надія Березюк. Розмову вела  редактор сайту Про.те.ua Наталя Лазука.

– Чим Інтернет-телебачення вирізняється від уже звичного?

– Інтернет-телебачення відрізняється від аналогового – аудиторією. Відповідно й вона формує його. Якщо наші батьки звикли черпати інформацію з телевізорів, спокійно чекають вечірніх випусків, щоб почути новини, то наше покоління хоче бачити їх – відразу. Тож, завдання інтернет-телебачення – задовільнити свою аудиторію.

Пам’ятаєте крилате: «Нічого не буде – ні кіно, ні театру, ні книг, ні газет. Одне суцільне телебачення»? Герой кінофільму «Москва сльозам не вірить» майже сорок років тому мав рацію в одному : телевізійний формат – це найліпший спосіб відображення інформації. Змінюються лиш ресурси. В нашому випадку – це сайт mediator.te.ua

– Що люди зможуть подивитися, чого нема у телевізорі?

– «Медіатор» – офіційно зареєстроване інформагентство, яке відповідає за достовірність поданої інформації. Проте, наше завдання – висвітлювати її об’єктивно і всебічно. А от «інструменти», якими ми користуємось при цьому, це – професійність , креативність і творчість. Ми відповідально ставимось до того, що «готуємо» для свого глядача. Тому, якщо це новини, то – новини, які вражають, приклади, які надихають, історії, які зачіпають за «живе».

Ми живемо в одній області, місті, а, можливо, навіть під’їзді зі своїми глядачами. Знаємо, чим вони цікавляться та переймаються. Працюємо для них і дослухаємось до них. Тому даємо кожному із них можливість висловити думку щодо найактуальніших проблем у програмі «Власне бачення».

Новинний проект «У фокусі тижня» розгорнуто показує людям, як вирішуються їхні проблеми, нагадує чиновникам, що треба братись до справи, а нам – розуміння, що маємо змогу відстоювати інтереси  глядачів.

Попереду багато творчих проектів: сезонних і тематичних. Є певні ідеї, якими незабаром дивуватимемо тернополян, є плани, над якими треба попрацювати довше. Єдине, що можу гарантувати, ми не стоятимемо на місці, а отже,  з нами ростиме і наш глядач.

– Чи відрізняється робота, підхід журналіста, хронометраж, відео тощо?

– «Інтернет» сьогодні дорівнює «оперативність». Тому, усі найважливіші події ми намагаємось транслювати онлайн. «Медіатор» – означає посередник. А це – автоматично визначає роль журналіста, оператора, режисерів. Такі собі мегашвидкісні проміжні ланки.

«Війна війною, а обід за розкладом» – однозначно не про нашу роботу. Вона ненормована, цілодобова і непередбачувана.

Формат наших щоденних новин – відеоінформація з важливими коментарями. Чи цікава новина, глядач може визначити вже з першого кадру – за коротким описом. Найважливіші відеосюжети – об’єднуємо у щотижневому підсумковому випуску новин.

– На кого розраховуєте свою аудиторію?

– Аудиторія інтернет-ресурсів практично необмежена. І з кожним роком межі все більше стираються.. Ще вчора наші батьки користувались кнопковими телефонами, а сьогодні – «лайкають» на смартфонах наші пости у соцмережах і пересилають посилання на повчальні статті.

Ми намагаємось бути оперативними, цікавими і корисними, тому наша аудиторія – люди, які хочуть знати, звикли аналізувати, вміють робити висновки і цінують правдивість.

– Як вас має відшукати глядач?

– Статус  «інтернет-користувач» сучасні діти отримують швидше, аніж йдуть у дитсадок. Тому, знайти будь-який ресурс для кожного не є проблемою. Усі новини, програми та проекти ми розміщуємо на сайті «МедіаТОРа» – mediator.te.ua та на своїх сторінках у соцмережах: https://www.facebook.com/mediator.te.ua/   чи на юутб каналі https://www.youtube.com/channel/UCpJMzsZ7fALt6LJT0duwHFw

– Чи будуть прямі ефіри?

– Ми вже працюємо в режимі прямих ефірів, починаючи від онлайн трансляції подій до студійних обговорень. У підсумкових випусках новин говоримо   з експертами про важливі події тижня, у дискусіях в Медіа-центрі шукаємо вирішення наболілих питань. До речі, щодо дискусій у Медіа-центрі, як і до інших онлайн трансляцій, легко можуть долучатись глядачі, залишаючи свої запитання під віконечками ефіру.

– Який штат працівників? Хто ці люди? Що мають за плечима?

– Наш колектив поки невеликий. Всі ми давно дружимо, багато років разом працювали чи перетинались на зйомках. До того моменту, як спільно взятись на роботу, ми знали всі сильні і слабкі сторони один одного, в чому можемо один одному допомогти і є чого повчитись.  Зараз на практиці бачимо, таке об’єднання – то велика сила.

– Яке найжорсткіше рішення доводилося приймати на шляху до цілі?

– Інколи мені здається, що «МедіаТОР» – це моє третє дитя, яке, як немовля, забирає весь час. І цю віддачу телевізійній ніші я вважаю найбільшим випробуванням, бо вдома чекають мої діти. Аби все встигати, я багато матеріалів пишу чи вичитую вночі, планую наступний день. Але цей брак часу  вчить довіряти. Інколи – матеріали колегам, інколи – дітей бабусям.

Бути мамою двох дітей і бути тележурналісткою. В чому складність і  в чому перевага?

– Щодо переваг – мої діти з впевненість беруть в руки мікрофон, вільно поводяться перед камерою і легко спілкуються з людьми. Все ж таки модель поведінки батьків  діти засвоюють.

– Як твої діти розуміють телебачення?

– Бували моменти, коли молодша, Сашуня, казала: «Мамо, а як ти тут і там?». Як в мультфільму  «Простоквашено». Але вона теж героїня однієї з реклам, яку транслюють на ледекранх в центрі Тернополя, тож з часом розуміла, що телевізійне життя воно таке. Ти повинна встигати і тут,  і там.

Спілкувалась Ольга Савуляк

Попередня стаття

Відтепер Різдво тернополяни святкуватимуть двічі

Наступна стаття

За тернополянками полює грабіжник зі зброєю (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.