Тернопільські ліквідатори ЧАЕС нарікають на малу пенсію (Відео)


Сьогодні відзначають День вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС. У парку Національного відродження відбувся мітинг-реквієм.

Учасник  ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Ярослав Скалецький розповів, що у зону стихійного лиха прибув сьомого червня 1986 року. Вже наступного дня разом з батальйоном з Тернопільщини, у якому 281 призовник та 8 кадрових офіцерів, приступили до ліквідації катастрофи.

– Тоді загинуло двоє, через 31 рік з нашого батальйону вже багатьох немає. Наслідки відчув кожен ліквідатор, ми хворіли і хворіємо далі. Держава трішки дбає, виписують лікарство, але не все так, як би хотілося, – каже Ярослав Скалецький.

На Тернопільщині, за словами керівника Тернопільської обласної організації інвалідів Всеукраїнської ГО інвалідів «Союз Чорнобиль України» Олександра Харитонова, 42 тисячі постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, інвалідів-чорнобильців, які безпосередньо брали участь у ліквідації – 1700.

– З жовтня покращили пенсійне забезпечення солдатам-срочникам, яким під час ліквідації було від 18 до  20 років. Хотілося, щоб держава звернула увагу і на 2-3 категорію чорнобильців-ліквідаторів, покращили пенсійне забезпечення ветеранам ядерних випробувань, – розповідає Олександр Харитонов.

Наслідки ЧАЕС відчутні сьогодні, в області, каже Олександр Харитонов, щороку від сімдесят до сто чоловік помирає. Це ті люди, які першими вступили на боротьбу з «мирним» атомом, були в самому пеклі.

Попередня стаття

Тернополяни не вірять у чесне правосуддя (Відео)

Наступна стаття

Повернувся з того світу: 15-річний тернополянин вижив після смертельного удару струмом (Фото)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.