Черг у морг не буде. Тернополяни зможуть ховати рідних без дозволу суду (Відео)


Розтин, як виключення. Лише чверть смертей в області потребують ухвали суду на експертизу.

 

Заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Володимир Галевич пояснив, що згідно з новими змінами у кримінально-процесуальному кодексі України від 16 березня 2018 року передбачено чіткий перелік випадків, коли при смерті людини тіло направляється в морг для проведення судово-медичної експертизи.

 

– Це такі випадки коли є ознаки насильницької смерті, або підозра на таку смерть. Смерть, яка настала раптово, або при нез’ясованих обставинах і смерть поза місцем проживання. Також проводиться судово-медична експертиза, якщо особу не встановлено.

 

У 2017 році до журналу єдиного обліку по Тернопільській області внесено 5288 фактів смертей, з яких 1296 потрапили до Єдиного реєстру досудових розслідувань і як результат – проводилася судово-медична експертиза та більш детальний аналіз тіла. У цьому році з 1241 смерті 25 відсотків, а це 310 випадків, також внесені до ЄРДР.

 

– Коли помирає людина дома, то той, хто виявив тіло, повинен повідомити заклад охорони здоров’я або Нацполіцію. На місце виклику виїжджають і поліцейські, і медики та разом оглядають тіло. Якщо ознак насильницької смерті нема, то проводити судово-медичну експертизу не потрібно. В цьому випадку лікарське свідоцтво про смерть видається на підставі висновку працівника поліції, завірене підписом медика. Уже з цим свідоцтвом родичі йдуть до РАЦС і отримують свідоцтво про смерть.

 

Володимир Галевич каже, що в КПК змін зазнала сама процедура призначення судово-медичних експертиз. Це лише тоді, коли у працівників поліції виникають сумніви щодо природної смерті людини. Слідчий суддя впродовж п’яти днів прийматиме рішення про призначення судово-медичної експертизи.

 

 

Попередня стаття

У тернопільській маршрутці впіймали кишенького крадія

Наступна стаття

До середини тижня у Тернополі сніжитиме і морозитиме

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.