Чи відомо вам, що вода може замерзнути при +20 С і скільки їй років?

Вода — сама звична і проста речовина. Вона покриває більшу частину Землі, здатна замерзати при плюсових температурах і їй мільярди років. Отож, пізнавальних і цікавих фактів про воду:

 

Вода покриває понад 70% земної кулі. І тільки 2-3% з цієї цікості є питною водою, а її вік – близько 4,5 мільярдів років. Фактично кількість води на землі незмінна з дня народження нашої планети.

 

Всі живі істоти складаються з води: риби — на 75%, тварини — на 75%, картопля — на 76%, медузи — на 99%, помідори — на 96%, яблука — на 85%. Навіть людина, і та, складається з води: у новонародженого в тілі міститься 86%, у старої ж людини — не більше 50%.

 

Виявляється, що вода в трубопроводі може замерзнути навіть при +20 С, але з однією умовою: якщо в цій воді міститься багато метану. Молекули цього газу «розштовхують» воду, це в підсумку призводить до зниження тиску рідини і підвищенню температури замерзання.

 

За 20 хвилин, одна гроза виливає на землю близько 125 мільйонів літрів води! Уявіть собі, що кількість води, що випаровується протягом року з поверхні земної кулі рівно 577 тисяч кілометрів кубічних.

 

Набагато більше питної води зберігається під землею в водоносних горизонтах, ніж на її поверхні. Загальні запаси води, яку можна використовувати для пиття всього 3% із загальної кількості водних ресурсів.

 

Гаряча вода, поміщена в холодильник, замерзає швидше холодної. Вченим так і не вдалося до кінця розгадати цю загадку. Є думка, що кип’ячена вода містить меншу кількість солей, тому вони осідають при кип’ятінні, тому вона швидше перетворюється на лід. Цікавий факт: гарячою водою ефективніше гасить пожежу, ніж холодною.

 

Завжди корисно дізнаватися більше.

 

Джерело: cikavo.net

Попередня стаття

«Ні пройти, ні проїхати», – тернополяни про літні майданчики (Відео)

Наступна стаття

У лікарні помер тернополянин, якого нещодавно побили під “Алюром”

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.